Analiza

CJP: Nezakonita naplata RTV pristojbe putem Elektroprivrede BiH

Autorica analize i suradnica Fondacije, Lejla Ramić, ukazuje na nezakonitost novog modela naplate RTV pristojba.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 06. 2018. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naplata RTV pristojbe putem računa JP Elektroprivreda je nezakonita, pokazala je ovo analiza Fondacije Centra za javno pravo o novom modelu naplate RTV pristojba.

Nezakonitost ovog modela ogleda se u činjenici da ne postoje prethodne afirmativne odluke Odbora sustav o povjeravanju naplate RTV pristojba drugom poduzeću na temelju ugovora, kao i u činjenici da se aktualnim modelom krše potrošačka prava pristupa osnovnim potrebama i uslugama, pravo izbora, te jednakost u pristupu i tretmanu. Kršenje potrošačkih prava proizilazi iz nepoštivanja zakonske obaveze dostavljanja zasebnog računa za RTV pristojbu, što predstavlja obavezu utemeljenu potrošačkom legislativom.

Autorica u analizi ukazuje i na problem diskriminacije koji je nastao primjenom novog modela naplate.

''Naime, prema postojećem modelu trošak pretplate snose potrošači koji uslugu električne energije dobivaju od JP Elektroprivreda BiH. Na osnovu teritorijalne pripadnosti potrošači koji plaćaju energiju JP Elektroprivreda tretirani su nepovoljnije od osoba koje se nalaze u usporedivom ili analognom položaju izvan ovog teritorija, odnosno, bilo gdje na teritoriji Bosne i Hercegovine. Pravo na jednak tretman znači i pravo na jednakost pred zakonom koje je primjenom novog modela naplate RTV pristojbe dovedeno u pitanje'', navodi CJP.

S obzirom na nedostatke postojećeg modela predlaže se izmjena postojećeg modela naplate putem Elektroprivrede BiH.

''Usprkos alarmantnom položaju javnog RTV servisa potrebno je iznaći model kojim će se istovremeno osigurati ostvarivanje interesa javnog RTV servisa, te potrošačkih prava i interesa. Ovo rješenje ni približno ne odgovara takvom zahtjevu'', naveo je CJP u svom priopćenju.

Cijelu analizu suradnica Fondacije Lejle Ramić pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close