Na udaru

Čak 50 državnih tužitelja pokreće istragu protiv Googlea

Google već ima iskustva s istragama o kršenju pravila tržišnog natjecanja, ali u EU-u. Istraga na američkom tlu nešto je novo i za njih.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 09. 2019. u 18:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike IT tvrkte u SAD-u našle su se na udaru istražitelja. Nakon što je Facebook već dulje pod povećalom - što zbog kršenja ranijih dogovora s FTC-om, što zbog kršenja privatnosti korisnika, sad je u središte pozornosti zakonodavaca došao i Google. Tako je čak 50 državnih tužitelja najavilo pokretanje istrage protiv Googlea zbog sumnje u kršenje pravila tržišnog natjecanja.

To je prva takva velika istraga u koju je uključeno 50 saveznih država, a koja je usmjerena upravo protiv Googlea.

Istraga koju predvodi državni tužitelj iz Teksasa Ken Paxton trebala bi utvrditi uništava li Googleova dominacija u internetskom oglašavanju konkurenciju. Zanimljivo, samo se Kalifornija (u kojoj Google ima sjedište) i Alabama nisu pridružile istrazi, javlja Zimo.

Paxton je novinarima rekao da se istraga pokreće kako bi se “utvrdile činjenice”, a potom je znakovito dodao: “Trenutačno se radi o oglašavanju, ali činjenice će odvesti kamo odvedu.”

U prijevodu, državni su tužitelji spremni pokrenuti i druge istrage o Googleovim poslovnim praksama koje bi mogle ozbiljno promijeniti način na koji Google posluje.

Velike IT tvrtke poput Googlea i Facebooka u posljednje su vrijeme na nišanu zakonodavaca jer oni nisu više spremni tolerirati njihovo slobodno širenje na tržištu i gotovo monopolističku poziciju. Google je zbog kršenja pravila u internetskom oglašavanju već kažnjen u Europi. U ožujku mu je EU odredio kaznu od 1,49 milijardi eura zbog zlouporebe dominantnog položaja u internetskom oglašavanju.

I dok europsku kaznu vjerojatno nisu ni osjetili, američka bi ih mogla mnogo više stajati.

Kopirati
Drag cursor here to close