Unatoč Brexitu

Britanski operateri mogli bi nastaviti s praksom besplatnog roaminga

U ožujku sljedeće godine Ujedinjeno Kraljevstvo službeno će prestati biti dijelom EU, no još nije sasvim jasno kako će se ova promjena odnositi na telekomunikacijsko tržište.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 09. 2018. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija prošle je godine na cijelom svojem području uvela telefoniranje bez dodatne naplate roaming troškova, poznato kao "Roam Like at Home".

U tom aranžmanu svi stanovnici EU mogu na području bilo koje od 28 država članica telefonirati, slati poruke i surfati na mobilnim uređajima kao i u vlastitoj zemlji, no do nekih bi promjena uskoro moglo doći.

Naime, za pola godine će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz EU, a svi detalji oko tog procesa još nisu dogovoreni.

Za sada se primjerice zna da će građani UK ostati bez prava na .eu domene, vjerojatno i bez pristupa tajnim podacima satelitskog sustava Galileo, a sada se špekulira i o ukidanju besplatnog roaminga.

Prema trenutačnom stanju pregovora, vlasti Ujedinjenog Kraljevstva više neće svojim građanima morati jamčiti jeftino telefoniranje.

Zadržat će najvišu dozvoljenu razinu troškova, obavijesti o troškovima "nabijenim" u inozemstvu, ali detalje oko tarifa ostavit će na izbor svojim teleoperaterima.

Britanski je portal The Register ispitao kako operateri stoje po tom pitanju – i došao do ipak ohrabrujućih informacija.

Operateri EE, O2, Vodafone i Three za ovaj su portal službeno izjavili da svojim korisnicima ne planiraju podizati troškove u slučajevima kada oni otputuju negdje u EU. No, izostanak planova u ovom trenutku ipak ne mora biti i jamstvo da se s vremenom neki dodatni troškovi ipak neće pojaviti.

Isto tako, informacija o naplati troškova roaminga ljudima koji iz EU doputuju na Otok nakon ožujka 2019. godine, za sada nema – kao niti konačnog dogovora između europskih i britanskih pregovaračkih timova.

Kopirati
Drag cursor here to close