5G

Britanija: Ministar obrane otpušten zbog Huaweija

Ured premijerke Therese May objavio je priopćenje u kojem se navodi da je ministar obrane Gavin Williamson razriješen s dužnosti, piše Hina.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 05. 2019. u 22:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May otpustila je ministra obrane Gavina Williamsona zbog curenja informacija Nacionalnog vijeća za sigurnost o uključenosti Huaweia u izgradnju 5G mreže u Velikoj Britaniji.

Ured premijerke Therese May objavio je priopćenje u kojem se navodi da je ministar obrane Gavin Williamson razriješen s dužnosti, piše Hina.

''Premijerka je zatražila Gavina Williamsona da napusti vladu, jer je izgubio povjerenje u mogućnost služenja na dužnosti ministra obrane i člana vlade. Premijerka je ovu odluku donijela zbog njegovog ponašanja u istrazi zbog okolnosti neovlaštenog otkrivanja informacija sa sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost'', stoji u priopćenju, prenosi Guardian.

Podsjetimo, Europska komisija predložila je zajednički pristup sigurnosti 5G mreža uslijed povećanja zabrinutosti zbog kineske dominacije na tom području.

Trenutačno se održava rasprava o tome koliko će u procesu sudjelovati strane kompanije, poput kineskog diva Huaweija. 5G mreža mnogo je brža od postojećih.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog povezanosti Huaweija s kineskom vladom i vrše pritisak na europske saveznike da izbjegavaju opremu tog tehnološkog diva.

Italija je izglasala zakon koji njihovoj vladi daje pravo na veto u dogovoru o 5G tehnologiji koji uključuje subjekte izvan EU-a, u potezu koji se čini kao obrana protiv Kine.

Kopirati
Drag cursor here to close