Budite oprezni

Brisanjem FaceApp aplikacije ne štitite privatnost svojih podataka

Ukoliko obrišete program, to jednostavno znači da ga ne možete koristiti, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 08. 2019. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FaceApp je postala popularna aplikacija jer omogućava korisnicima da vide kako će izgledati u starosti. Ispostavilo se da ukoliko želite koristiti ovaj zabavan program morate da dopustiti pristup svojim osobnim podacima za koje on ima pravo korištenja.

"Ukoliko obrišete program, to jednostavno znači da ga ne možete koristiti, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke", izjavila je za CNN Džen King, direktorica Centra za privatnost korisnika Pravnog fakulteta Stenfordskog univerziteta.

Ona je dodala da kompanija ne zna da ste obrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da treba obrisati  vaše podatke, javlja N1.

Pojedine kompanije, među kojima je i FaceApp, dozvoljavaju korisnicima da pošalju zahtjev za brisanjem njihovih informacija iz baze podataka. Ali, ostaje nejasno koliko je potrebno tehničkoj službi da registrira vaš zahtjev.

Primjera radi, Facebook navodi da je neophodno devedeset dana da sustav registrira i prestane koristiti vaše podatke. On zapravo ne posjeduje vaš materijal (slike, snimke itd.) ali ima pravo neograničeno ih koristiti.

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije vezane za zaštitu podataka korisnika. Zakonske regulative Europske unije donesene u svibnju 2018. značajno su pooštrile kriterije zaštite privatnih podataka.

Odvjetnica Melisa Breke konstatira da je politika privatnosti podataka FaceApp-a uopćena, što ostavlja dodatni prostor za bojazan. Čak i kada podnesete zahtjev za brisanjem podataka često kompanija zapravo nije tehnički u stanju ukloniti ih.

Kopirati
Drag cursor here to close