Biolution for Pollution

'Biorješenje za zagađenje' iz BiH u Sjedinjenim Američkim Državama

Iz oblasti Okoliša na BOSEPO olimpijadi osvojile su zlatnu medalju, a nakon toga dobivaju poziv od I-FEST²-a u Tunisu i među 250 projekata osvajaju srebrnu medalju.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 04. 2019. u 15:21 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Nakon nedavne podrške talentiranom Farisu Demiroviću, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, odlučilo je pružiti istu podršku učenicama četvrtog razreda Richmond Park Sarajevo Koledža.

U kabinetu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damira Filipovića, u društvu profesorice biologije Azre Ahmić, upriličen je sastanak s talentiranim učenicama. Radi se o Maidi Štulanović i Lamiji Balić koje su uvidjele problem zagađenja okoliša koje uzrokuje plastika, te su došle do velikog dostignuća koje se dogodilo tijekom njihovog istraživačkog projekta. Kako bi utjecale na ovaj izuzetno veliki problem, Maida i Lamija pronašle su rješenje u vidu "Biolution for Pollution" (Biorješenje za zagađenje).

Foto: Vlada KS / Ministarstvo pružilo podršku učenicima

Radi se o alternativi koja se krije u četiri vrste bioplastike koje se sastoje od prirodnih materijala i koje prilikom razlaganja ne štete okolišu.

Iz oblasti Okoliša na BOSEPO olimpijadi osvojile su zlatnu medalju, a nakon toga dobivaju poziv od I-FEST²-a u Tunisu i među 250 projekata osvajaju srebrnu medalju.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša odlučilo je financijski podržati odlazak te dvije talentirane učenice na Genius Olimpijadu od 17. do 22. lipnja u Oswegu, Sjedinjene Američke Države.

- U vrijeme kada je ekološka svijest jako niska, prijatno nas je iznenadilo razmišljanje i ambicioznost Maide i Lamije kao i sam projekt kojem su se posvetile. Ideja biorazgradive plastike veoma je interesantna i privukla je našu pažnju. Izrazito nam je drago da se mlade osobe bave nečim što je zapostavljeno od starijih. Naša podrška je naš znak priznanja za njihov rad te se nadamo da će ostvariti najbolje rezultate - istakao je ministar Filipović, saopćeno je iz Press službe KS.

Kopirati
Drag cursor here to close