Moderne metode

BiH modernizira sustav automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova

''Ovo je snažan alat u rukama policije koji će biti od velike pomoći za otkrivanje i rasvjetljavanje kaznenih dijela'', kazao je ministar Mektić.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 02. 2018. u 16:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina modernizuje sistem automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS, koji će osigurati učinkovitiji rad i suradnju sigurnosnih agencija u zemlji, priopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Također, uspostavljanjem novog AFIS-a, BiH usklađuje sustav sa zemljama Europske unije (EU), koji ima mogućnost međunarodne razmjene podataka i jačanja prekogranične suradnje posebno u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala.

Korisnici AFIS sustava su Državna agancija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, policija Brčko Distrikta i deset županijskih ministarstva unutarnjih poslova čiji predstavnici su danas u Sarajevu potpisali memorandum kojim se utvrđuje buduća suradnja.

Ministarstvo sigurnosti BiH je vlasnik sustava i pružat će podršku nadležnim policijskim agencijama kroz smještaj i održavanje servera.

Ovim činom ispunjen je i preduvjet za nabavku opreme za AFIS sustav vrijedan sedam milijuna KM iz IPA programa pomoći EU.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je izjavio da će se stvaranjem jedinstvene zbirke spornih tragova i otisaka prstiju i dlanova značajno povećati obujam i učinkovitost u otkrivanju kaznenih dijela u Bosni i Hercegovini.

''Ovo je snažan alat u rukama policije koji će biti od velike pomoći za otkrivanje i rasvjetljavanje kaznenih dijela'', kazao je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close