Emirates Stadium

Arsenalov stadion ima baterije koje mogu izdržati cijelu utakmicu

U podrumu stadiona ovog londonskog nogometnog kluba smješten je veliki sustav baterija čija je osnovna namjena ušteda energije
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 11. 2018. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih nogometnih stadiona u Velikoj Britaniji, dobio je sustav litij-ionskih baterija kojim će cijeli pogon tog zdanja postati ekološki prihvatljiviji i ekonomski isplativiji.

Naime, u podrumu stadiona Emirates nogometnog kluba Arsenal smješten je veliki baterijski sklop dovoljnog kapaciteta da električnom energijom napaja cijeli stadion za vrijeme cijele jedne nogometne utakmice.

U tih 90 (ili više) minuta ugrađene bi baterije snagom od 3 MW trebale opskrbljivati sve sustave, od rasvjete na dalje. Za početak u upotrebi će biti 2 MW snage, dok će ostatak biti pušten u upotrebu sljedećega ljeta. Konačni kapacitet instaliranih baterija bit će 3,7 MWh, a sustav će zauzimati 180 kvadratnih metara prostora, piše Bug.hr.

Baterije su postavljene u suradnji s dugogodišnjim partnerom kluba iz sjevernog Londona, kompanijom Octopus Energy. Arsenalov je stadion već sada napajan u potpunosti energijom iz obnovljivih i ekoloških izvora, tj. iz solarnih pogona i elektrana na biomasu.

Novi baterijski sustav omogućit će pohranu električne energije u razdobljima kad je ona najjeftinija i potom njezino korištenje u razdobljima veće potrošnje, kao što su nogometne utakmice, ili pak za stabilizaciju gradske elektroenergetske mreže.

Očekivani vijek trajanja ovih baterija je 15 godina.

 

Osim ovog najnovijeg poteza, Arsenal već godinama radi na tome da ostavlja što manji ugljični otisak i da njihov rad ne zagađuje okoliš. Tako, primjerice, recikliraju 80% svog otpada koji se na stadionu prikupi tijekom utakmica, a sva otpadna hrana sa stadiona odlazi u pogone elektrane gdje se kao biomasa koristi u procesu dobivanja električne energije anaerobnom bakterijskom digestijom, piše Bug.hr.

 

Kopirati
Drag cursor here to close