Prijavljen patent

Appleove slušalice mogle bi dobiti zanimljive sigurnosne opcije

Prijava patenta ne znači da će se takve opcije zaista pojaviti u novim modelima slušalica, a novu generaciju AirPodsa očekujemo krajem ove ili početkom sljedeće godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 08. 2020. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je prijavio patent za zanimljive sigurnosne opcije koje bi mogli vidjeti u nadolazećim modelima slušalica AirPods.

Sam patent nije garancija da će te opcije Apple zaista implementirati u nove uređaje, no svakako je zanimljivo vidjeti o kakvim opcijama u toj kompaniji razmišljaju. Inženjeri kompanije žele riješiti jedan od čestih problema osoba koje nose slušalice, a to je da zbog glazbe možda neće paziti na okolinu/promet u svojoj blizini, neće čuti trubljenje vozila koje idu prema njima dok (neoprezno) prelaze cestu i slično.

Patent koji je Apple prijavio ide upravo u tom smjeru - prepoznavanja problema i prilagodbe jačine glazbe u slučaju potencijalnih opasnosti u blizini osobe koja nosi slušalice.

Takve pametne slušalice mogle bi same stišati ili pauzirati zvuk te korisnicima pružiti informacije i savjete o smjeru kretanja i sigurnosti, pogotovo u blizini prometnica s velikim gužvama, javlja Zimo.

Pri tome, slušalice će koristiti GPS s pametnog telefona ili sata, ovisno o uređaju s kojim su povezani, kao i podatke sa samih slušalica.

Kao jedan od primjera u kojima bi slušalice mogle pomoći navodi se da, kad se osoba koja ih nosi nalazi pored cesti ili na cesti, one će po zvuku prepoznati s koje se strane nalazi prometnica, odnosno automobili te će stišati ili pauzirati zvuk na slušalici bližoj prometnici.

Na drugoj slušalici jačina glazbe, podcasta ili audio knjige ostat će ista. Još jedan primjer na koje bi slušalice mogle paziti na sigurnost svojih korisnika jest putem ugrađenog akcelerometra koji bi mogao prepoznati ako biciklist prebrzo vozi.

U tom slučaju, kada brzina prijeđe određenu granicu, slušalice će pauzirati zvuk i tako vozaču dati do znanja da bi trebao usporiti.

Pored sigurnosnih opcija, u prijavljenom patentu spominju se i fitness opcije, uključujući i praćenje pokreta glave korisnika te analiza tih pokreta, što bi naročito moglo biti korisno za one koji se bave yogom.

Nove modele AirPodsa očekujemo krajem ove ili početkom sljedeće godine, dok glasine o novom Pro modelu (AirPods Pro Lite) govore da će se na tržištu pojaviti tek 2022., no pitanje je hoće li imati opcije opisane u patentu.

Kopirati
Drag cursor here to close