Tvrdi IDC

Apple vodeći na europskom tržištu nosivih uređaja

Prema novom IDC-ovom istraživanju Apple dominira europskim tržištem nosivih uređaja ponajviše zahvaljujući svojim true wireless AirPods slušalicama.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 10. 2019. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema IDC-ovom istraživanju, Apple je vodeća tvrtka na europskom tržištu nosivih uređaja. I to ponajviše zahvaljujući velikom tržišnom uspjehu AirPods "true wireless" slušalica koje su dogurale do druge generacije. Rast tržišta nosivih uređaja ponajviše je vidljiv upravo u sektoru slušalica, gdje je zabilježen rast isporuka od 400% na godišnjoj razini.

Velik rast bilježe i pametne fitness narukvice s rastom isporuka od 222% na godišnjoj razini, a tom rastu posebice su doprinijele nove Samsungove Galaxy Fit narukvice. Uspjeh u tom segmentu bilježe i druge tvrtke kao što su Xiaomi, Fitbit i Huawei (te njegov zasebni brand Honor).

Sektor nosivih uređaja koji polako započinje zaostajati za ostalima je sektor satova koji uključuje kako pametne satove tako i tradicionalne satove proširene nekim pametnim mogućnostima. Satovi bilježe rast isporuka na godišnjoj razini od samo 18,3%. U odnosu na pametne satove, satovi s bazičnim funkcijama povećali su svoj tržišni udio s prošlogodišnjih 22,8% na 26% za što su poglavito zaslužni proizvodi tvrtke Huawei, javlja Bug.

Što se tiče cjelokupnog tržišta, u drugom kvartalu godine isporučeno je 13,4 milijuna nosivih uređaja (rast od 154,4% na godišnjoj razini). Slušalice čine 52,3% svih isporučenih nosivih uređaja, satovi 26,7%, a narukvice 20,7%. Najuspješnija tržišta što se tiče nosivih uređaja su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Rusija.

Oko 80% nosivih uređaja isporučeno je na zapadnoeuropskim tržištima, no istočnoeuropska tržišta su ona koja bilježe najbrži rast na godišnjoj razini (od 215,9% u odnosu na 144,9%). Što se tiče proizvođača, Apple je u drugom kvartalu isporučio 4,83 milijuna nosivih uređaja te ostvario vodeći tržišni udio od 36%.

Najveći rast međutim bilježe tvrtke Samsung i Huawei, od 379,3% odnosno 697%. Samsung se nalazi na drugom mjestu na europskom tržištu nosivih uređaja s udjelom od 18,1% i isporučenih 2,43 milijuna uređaja. Fitbit je treći s udjelom od 6,5%, dok Garmin i Huawei praktički dijele četvrto mjesto s udjelom od 5,6%.

Kopirati
Drag cursor here to close