Jamstvo neće vrijediti?

Apple upozorava o mogućem problemu na zaslonu iPhonea X

Apple u svojoj objavi navodi mogućnost pomaka u prikazu boja prilikom gledanja pod različitim kutovima, ali i moguće pojave burn-in efekta
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 11. 2017. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom početka prodaje iPhonea X, Apple je na stranici za podršku objavio upozorenje o mogućim promjenama na zaslonu. Naime, iPhone X koristi OLED tehnologiju izrade zaslona, koja se u mnogome razlikuje od IPS LCD tehnologije, korištene u prethodnim modelima.

Apple u svojoj objavi navodi mogućnost pomaka u prikazu boja prilikom gledanja pod različitim kutovima, ali i moguće pojave burn-in efekta, karakterističnog za OLED zaslone. Burn-in se pojavljuje nakon duljeg prikaza jednog te istog sadržaja s velikim kontrastom i nije ga moguće odstraniti.

Najbolji takav primjer je tipkovnica ili statusna traka sa simbolima baterije i signala na vrhu zaslona, koje se nakon duljeg korištenja ''zapeku''. Treba reći da se burn-in efekt rijetko pojavljuje unutar prve godine korištenja, piše Mob.hr .

U Appleu navode da su učinili sve kako bi se burn-in efekt na njihovim uređajima izbjegao, ali ne navodi hoće li ga, ukoliko se pojavi, jamstvo pokrivati. Naime, neki proizvođači (npr. Samsung) u jamstvenom roku pokrivaju burn-in efekt, a hoće li Apple krenuti istim putem, ostaje za vidjeti. Ipak, s obzirom da su u startu objavili upozorenje da je to normalna pojava, takav ishod je malo vjerojatan.

Na kraju krajeva, čak da burn-in i pokriju jamstvom, njegova svrha bit će upitna budući da traje godinu dana, dakle u roku u kojem je malo vjerojatno da će se pojaviti.

Kopirati
Drag cursor here to close