Nikad bolji

Apple u zadnjem kvartalu ostvarivao dobit od 5,3 milijuna dolara na sat

Apple je objavio još jedno tromjesečno financijsko izvješće koje je po prihodima i zaradi rekordno, i još jednom bolje od očekivanja analitičara i investitora.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 08. 2018. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na rekordne financijske rezultate iz Applea već smo pomalo navikli. Sinoć je ova kompanija tako objavila svoje poslovne rezultate za posljednja tri mjeseca, od travnja do lipnja, odnosno njihov fiskalni treći kvartal ove godine.

U izvješću stoji kako su prihodi kompanije bili 53,3 milijarde dolara, dok je od toga kao zarada ubilježeno 11,5 milijardi dolara – i oba ta podatka najbolja su za promatrano razdoblje u povijesti ove kompanije.

Apple trenutačno na računima ima 243,7 milijardi dolara gotovine
Porast prihoda u protekla tri mjeseca, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, je 17%, dok je dobit kompanije porasla za čak 32%, premašivši tako očekivanja analitičara i ulagača, javlja Bug.hr.

No, da ne bi sve stalo samo na ovim podacima, u Appleu su čak najavili da od sljedećeg tromjesečja očekuju još bolju izvedbu: prihode od 60 do 62 milijardi dolara, ponovno iznad očekivanja analitičara s Wall Streeta, a sve zbog očekivanog lansiranja novih iPhonea.

U promatranom je razdoblju Apple prodao 41,3 milijuna iPhonea (prošle godine 41 milijun), no viša prosječna cijena po prodanom komadu zbog iPhonea X pogurala je financijske rezultate na rekordne razine. Drugi sektori koji su u ovom kvartalu zabilježili izvrsne rezultate su usluge (pretplate i aplikacije, s porastom od 31%), kao i "ostali proizvodi" (Apple Watch, Apple TV, HomePod… s porastom od 37%).

Ovi fenomenalni poslovni rezultati očekivano su pogurali cijenu dionice Applea prema rekordnim razinama od preko 197 američkih dolara. Samim time porasla je i tržišna kapitalizacija kompanije, koja se sve više približava povijesnoj razini od bilijun dolara. Poraste li na krilima ovih vijesti cijena dionice još nešto više od 4%, na 206,49 dolara, Apple bi mogao uskoro postati prva kompanija u povijesti s dionicama javno dostupnima na burzi koja je dosegla tržišnu vrijednost od tisuću milijardi američkih dolara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close