Zvuči nestvarno

Apple u tri mjeseca ostvario veći profit nego Amazon od osnivanja kompanije

Zvuči nestvarno, ali je istinito – od osnivanja kompanije do danas Amazon je ostvario profit manji od 10 milijardi dolara, dok je Apple samo u posljednjem kvartalu ostvario profit od 13,8 milijardi dolara.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 05. 2018. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple, Amazon i Google trenutno se nalaze u utrci za bilijun dolara, odnosno ove kompanije imaju najveću šansu doseći tržišnu vrijednost kakvu još nitko nikada nije ostvario i probiti brojku od bilijun dolara. Apple se opasno približio ovoj brojci (trenutačna je tržišna vrijednost iznad 960 milijardi dolara) i malo mu nedostaje do bilijuna, Amazon je trenutno na 780 milijardi, malo ispred Googlea.

Ako uzmemo u obzir kako su Apple i Amazon trenutno dvije najvrjednije kompanije na svijetu, nevjerojatnom nam se čini informacija koja je jučer objavljena na NBC-ju o profitu koje su ostvarile te kompanije. Apple iz kvartala u kvartal ostvaruje milijarde dolara profita – tijekom fiskalne 2017. godine ostvarili su skoro 50 milijardi dolara profita, dok su tijekom prva tri mjeseca ove godine ostvarili profit od 13,8 milijardi dolara.

Ovo su fantastične brojke koje mame osmijeh na lice investitorima kompanije, no još je zanimljivije vidjeti brojke i profit koji je ostvario Amazon. Naime, Amazon je dugo vremena bio gubitaš koji je, unatoč velikim prihodima, kvartale završavao u crvenom, javlja Zimo.co.

Situacija se popravila u posljednje vrijeme te je u prva tri mjeseca ove godine ostvaren profit od 1,6 milijardi dolara, a iako bismo pomislili kako je kompanija koju je osnovao najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos do sada ostvarila desetke milijardi dolara profita, na CNBC-ju kažu kako od osnivanja Amazona do danas još nisu probili granicu od 10 milijardi dolara profita.

Ukupan do sada ostvareni profit iznosi "samo" oko 9,6 milijardi dolara – dakle, Apple u samo jednom kvartalu ostvari profit veći nego što je Amazon, druga najveća kompanija na svijetu, ostvario od početka svog poslovanja.

Ove brojke dovoljno govore o dominaciji Applea i nestvarnim ciframa koje zarađuju ponajviše na krilima prodaje svojih telefona. Što se Amazona tiče, u posljednje vrijeme bilježe veliki porast zarade te se takav nastavak pozitivnog poslovanja i ostvarivanje rekordnih profita očekuje i u budućnosti.

Govoreći o investiranju u Amazon ili u Apple, nedavno je Warren Buffet samo jednom riječju opisao razliku između ulaganja u Apple i Amazon – profit.

Kopirati
Drag cursor here to close