Prilagođavanje proizvodnje

Apple srezao plan proizvodnje iPhonea: U 2019. fokus na usluge

Uslijed slabije potražnje za mobitelima nove generacije Apple je odlučio prilagoditi svoje proizvodne kapacitete za prvo tromjesečje ove godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 01. 2019. u 08:53 Bug.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijesti o Appleovoj lošijoj financijskoj izvedbi u posljednjem tromjesečju prošle godine uzdrmale su financijska tržišta, ali su i Tim Cooku zadale poprilične glavobolje kad je riječ o planiranju proizvodnje za ovu godinu.

Japanski Nikkei doznaje kako je kompanija, uslijed slabije potražnje, sada revidirala planove te odlučila smanjiti narudžbe za nove iPhone u prvom tromjesečju 2019. za 10% u odnosu na količine koje su ranije bile planirane.

Ovo je već drugo smanjenje narudžbi koje je Apple najavio svojim dobavljačima u posljednja dva mjeseca. Razine smanjenja proizvodnje različite su za pojedine dobavljače, ali se odnose na sve aktualne modele iPhonea: XS Max, XS i XR. Umjesto ranije planiranih 47-48 milijuna, Apple u prva tri mjeseca ove godine planira proizvesti 40-43 milijuna iPhonea ovih modela.

Istodobno s pojavom ovih informacija Tim Cook je dao intervju za američki CNBC, u kojem je najavio da Apple planira ove godine lansirati nekoliko novih usluga.

Na njima kompanija radi već nekoliko godina, a u dugoročnim planovima im je da usluge budu zaslužne i za do 40% prihoda. Prema informacijama koje kruže od ranije, moglo bi se očekivati da Apple lansira vlastite naplatne servise za vijesti, video streaming, i slično.

 

Kopirati
Drag cursor here to close