Umjetna inteligencija

Apple priprema opciju koja bi mogla radikalno promijeniti način na koji gledamo filmove i serije

Zahvaljujući opciji proširene stvarnosti glavni glumci, objekti i vozila mogli bi s malih ekrana zakoračiti u naše sobe.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 08. 2020. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim Cook godinama hvali mogućnosti i potencijal proširene stvarnosti te brojne glasine govore kako bi sljedeća velika stvar napravljena u Appleu trebale biti AR naočale.

Kako je riječ o gadgetu koji se na tržištu ne bi trebao pojaviti još najmanje godinu i pol ili više, trenutačno o naočalama nema previše informacija, no jasno je kako ekipa u Appleu želi da dizajnom budu poput klasičnih dioptrijskih naočala.

Korisnici bi s unutarnje strane Apple Glassesa trebali vidjeti razne informacije - npr. obavijesti s telefona o pozivima i porukama, bez potrebe za gledanjem na pametni sat ili telefon, možda i strelice koje će pokazivati gdje se treba skrenuti itd, javlja Zimo.

No pored toga, Apple priprema i neke opcije s proširenom stvarnošću i za svoj streaming servis Apple TV+.

Ako već ne mogu konkurirati Netflixu i drugim servisima s količinom i kvalitetom sadržaja, čini se kako bi njihov servis mogao privući korisnike s opcijom koja bi mogla radikalno promijeniti način na koji gledamo filmove i serije. Naime, ljudi i objekti s malih ekrana mogli bi uskoro "uskočiti" u naše dnevne boravke, zahvaljujući upravo tehnologiji proširene stvarnosti.

Za početak proširena stvarnost vjerojatno će se koristiti kao nekakav bonus sadržaj - kao primjer navedena je serija "For All Mankind" čiji bi lunarni roveri mogli zauzeti stol u dnevnim boravcima.

Naravno, kako bi vidjeli rover u vašoj kući, bit će vam potreban nekakav uređaj - na početku to će biti iPhone ili iPad, dok bi naknadno u AR sadržaju trebali uživati s Appleovim naočalama. Postavlja se pitanje je li to jedan od smjerova u kojem će se kretati filmska industrija u budućnosti, tj. hoće li se proširena stvarnost koristiti samo u nekim dodatnim materijalima ili će biti dio serija i filmova.

Nakon Avatara činilo se kako će 3D postati budućnost, no pokazalo se da ta tehnologija još nije spremna za dnevne boravke. Što se Applea tiče, prema izvoru upoznatom s planovima, oni su namjeravali AR sadržaj za svoj streaming servis predstaviti krajem ove godine, zajedno s početkom prodaje novih modela iPhonea, no pandemija je odgodila njihove planove za sljedeću godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close