Zanimljiva ideja

Apple prijavio patent za otkrivanje pukotina u vjetrobranima

Iako su odustali od razvoja svojeg automobila, u Appleu se i dalje bave tehnologijama povezanima s tom granom industrije. Najnoviji patent opisuje pravovremeno detektiranje oštećenja na staklima
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 11. 2020. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Appleov automobil vrlo vjerojatno više nije u planu Tima Cooka i njegovih inženjera, no s vremena na vrijeme pojavi se poneka informacija koja otkrije da se u Cupertinu ipak još uvijek radi nešto vezano za tehnologije koje se mogu naći u automobilima.

Najnoviji detalj koji povezuje Apple i automobile jest njihova patentna prijava, predana prošloga tjedna Patentnom uredu SAD-a.

U njoj trojica Appleovih inženjera opisuju svoju ideju ranog elektroničkog detektiranja pukotina u vjetrobranskim staklima automobila.

Prema opisu patenta, staklo vjetrobrana trebalo bi imati prozirni vodljivi sloj (kakvi se sada ponekad koriste za odmrzavanje), spojen na precizne mjerne uređaje koji bi mjerili otpor prilikom prolaska slabe struje kroz taj film, laminiran na staklo, javlja Bug.

U slučaju da se staklo ošteti, vodljivi sloj također bi bio u prekidu na tom mjestu, a senzori bi to mogli otkriti i upozoriti vozača.

Naravno, oštećenja na vjetrobranskom staklu vidljiva su najčešće i golim okom, pa ovaj izum nije namijenjen primarno da bi prijavio veliku štetu ili napuknuće vjetrobrana.

Njegova je svrha uočiti mikropukotine ili ogrebotine na staklu prije nego se prošire i postanu vidljive, kako bi ih se na vrijeme moglo popraviti te spriječiti veću štetu na vjetrobranu.

Zamjena vjetrobranskog stakla na modernijim je i naprednijim vozilima sve skuplja, jer prednje staklo sve češće u sebi ima razne grijače i senzore, a u budućnosti bi mogli imati i razne head-up ili AR zaslone – pa bi se ranim otkrivanjem oštećenja i njihovim saniranjem mogli izbjeći visoki troškovi zamjene cijelog stakla.

Apple u svojoj viziji budućnosti u sklopu patentne prijave navodi i da bi ovakva tehnologija mogla, čim otkrije oštećenje stakla, automatski elektroničkim putem kontaktirati servis i ugovoriti termin za popravak – bez intervencije vozača ili samo uz njegovu kratku potvrdu.

Kopirati
Drag cursor here to close