iPadOS

Apple prešao na tamnu stranu: Predstavljeno veliko iznenađenje!

Među brojnim novitetima, najveće iznenađenje je predstavljanje posebnog operativnog sustava za iPad – iPadOS.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 06. 2019. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danima uoči početka Appleove konferencije za developere čitali smo o novitetima koje Tim Cook i ekipa pripremaju za ovu godinu, a iako u tehnologiji više nema tajni kao prije, Apple je ipak uspio iznenaditi jednim (neočekivanim) novitetom – posebnim operativnom sustavom za iPad.

Na otvaranju konferencije Cook je pažnju posvetio operativnom sustavu za AppleTV koji dobiva podršku za kontrolere za PlayStation i Xbox, što će uvelike olakšati korištenje ovog servisa, javlja Zimo.co.

Novi operativni sustav za Apple Watch dobit će, kako se i očekivalo, vlastitu trgovinu za aplikacije putem koje će se, bez povezivanja s iPhoneom, moći direktno kupiti i instalirati aplikacija za ovaj smartwatch. Također, predstavljene su i posebne aplikacije za audio-knjige, kalkulator i snimač glasa, aplikacija koja upozorava na preglasnu buku, mogućnost praćenja menstrualnog ciklusa te neke nove opcije za praćenje aktivnosti i nova lica Appleovog pametnog sata.

iOS 13

Nakon toga na scenu je stupio Craig Federighi koji je predstavio softverske novitete koji očekuju sve vlasnike Appleovih telefona – na iOS-u 13 velika je pažnja posvećena brzini te je otključavanje telefona putem FaceID-a 30 posto brže, download aplikacija je 50 posto brži, dok se aplikacije pokreću dvostruko brže u odnosu na aktualni iOS 12.

Novost, ne i iznenađenje jest i dark mode koji je iznimno popularan na Androidima, a sada je i Apple prešao na tamnu stranu i prihvatio ovakav način prikaza pozadine.

Poboljšane su aplikacija za mail, podsjetnike, Safari i Karte koje su dobile mogućnosti poput Googleovog Street Viewa, a Apple je dodatno poradio na privatnosti i sigurnosti korisnika.

Dodana je i mogućnost prijave s Apple ID-om – prijava u aplikacije i servise poput postojećih prijava s Googleovim i Facebookovim podacima, no kako kaže Federighi, ovaj puta bez otkrivanja osobnih informacija i njihovog dijeljenja s drugim kompanijama.

Ljubitelji fotografije na iOS-u 13 cijenit će nove mogućnosti snimanja portretnih fotografija i uređivanja fotografija i videozapisa (videozapisi moći će se rotirati, primjenjivati filteri, različiti efekti itd.), kao i nove mogućnosti organizacije fotografija.

iPadOS

Tijekom godina iPad je postao nešto posebno i razlikuje se od iPhonea po korištenju stylusa i više aplikacija na ekranu te je Federighi najavio "velike promjene" za ovaj tablet – iPadOS.

Na glavni ekran mogu se postavljati widgeti, poboljšan je multitasking (npr. mogu se jedan pored drugog prikazivati dvije iste aplikacije poput Word dokumenta), datoteke se sada prikazuju slično kao i na operativnom sustavu za računala, a dodatna je podrška za USB i SD kartice.

Safari na iPadu sada će prikazivati desktop stranice koje će biti optimizirane za upravljanje dodirom – također, dobiva i menadžer za upravljanje preuzimanjem datoteka, nove fontove itd. Olakšano je označavanje teksta prilikom označavanja, uređivanja i kopiranja, kao i upravljanje dokumentima koje će biti puno jednostavnije i brže.

Mac

Tim Cook predstavio je novitete vezane uz računala – novi model Maca Pro je najsnažniji Mac koji su do sada napravili i kojeg pokreće Intelov Xeon procesor s do 28 jezgri i na njemu je posebna pažnja posvećena grafici i uređivanju videozapisa, kao i brojnim mogućnostima nadogradnje i modularnosti, a predstavljen je i novi 32 inčni monitor sa 6K rezolucijom.

Što se softvera za Mac tiče, predstavljen je MacOS Catalina, a sada je i službeno najavljena podjela iTunesa na Apple Music, Apple Podacast i Apple TV.

Predstavljena je i opcija Sidecar koja omogućuje korištenje iPada kao drugog ekrana za Macove. Catalina donosi i podršku za glasovno upravljanje, kao i podatke o praćenju i korištenja računala.

Također, najavljen je i Project Catalyst, mogućnost razvoja aplikacija za Macove baziranih na aplikacijama za iPad i iPhone koja će dodatno ubrzati i pojednostaviti razvoj aplikacija za Appleova računala.

Kopirati
Drag cursor here to close