Mostar 'na aparatima'

Apple predstavio iPhone XS, XS Max i XR, te Watch Series 4

U sasvim popunjenom Steve Jobs Theatreu u sklopu Apple Parka predstavljeni su novi modeli najprodavanijeg mobitela na svijetu.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 09. 2018. u 20:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sasvim popunjenom Steve Jobs Theatreu u sklopu Apple Parka prezentacija novih proizvoda započela je izlaganjem Tima Cooka.

Govorio je o povijesti kompanije, njezinoj misiji, gotovo 2 milijarde iOS uređaja isporučenih u posljednjih 10 godina, a najavio je i o čemu će danas biti riječi. Za početak, Apple Watch.

Appleov pametni sat najprodavaniji je sat na svijetu. Osim praćenja aktivnosti i notifikacija, ovaj uređaj postao je i medicinski važan, jer otkriva probleme s radom srca.

Apple Watch Series 4 potpuno je nov uređaj s većim zaslonom od ruba do ruba, koji je do 35% veći od zaslona kod ranijih verzija, te je zakrivljen na rubovima. Sat je tanji od prethodnih, a dobio je i potpuno novu početnu stranicu s najviše 8 "komplikacija" koje se na njoj mogu prikazivati. Procesor S4 u novom Apple Watchu donosi dvojezgrenu 64-bitnu tehnologiju i oko 2 puta je brži nego kod prethodne verzije.

Apple Watch će od sada moći svojim senzorima prepoznati kada korisnik padne, te će potom moći pozvati pomoć. Ako se nakon pada korisnik ne kreće jednu minutu, poziv upomoć će biti upućen automatski. Senzor otkucaja srca korisnike će obavještavati o usporenom i neregularnom radu srca, a moći će, uz nove elektrode na satu, očitati i korisnikov EKG – što je prvi puta na bilo kojem uređaju dostupnom na slobodnom tržištu za privatne korisnike.

Snimanje elektrokardiograma i otkrivanje nepravilnog rada srca odobrila je i američka agencija za lijekove FDA.

Apple Watch četvrte generacije dolazi u po 3 boje u aluminijskoj i čeličnoj izvedbi. Sve dosadašnje narukvice ostaju kompatibilne i s novim satom. Cijena nove verzije kreće od 399 dolara (LTE verzija od 499) dok će serija 3 pojeftiniti na 279 dolara.

iPhone XS i XS Max

A sada ono zbog čega se oko današnjeg događaja diže najveća prašina – najprodavaniji mobitel na svijetu.

"Danas iPhone X podižemo na novu razinu", kaže Tim Cook. Kao što su leakovi i pokazali, riječ je o iPhoneu XS u dvije dimenzije.

Stakla s prednje i stražnje strane su mu još otpornija, a zaštita od vode i prašine podignuta je na IP68. Dostupne će biti 3 boje (tamno siva, srebrna i zlatna). XS model ima 5,8-inčni zaslon, dok veća varijanta, XS Max donosi 6,5 inča, prenosi Bug On Line.

Poboljšani su zvučnici, ekran i Face ID, pa će sve ove komponente ponešto bolje i brže funkcionirati nego na modelu X.

A12 Bionic SoC koji pokreće model XS prvi je 7-nanometarski procesor ovoga tipa, a u njemu je čak 6,9 milijardi tranzistora. Najveće unaprjeđenje doživio je neuralni engine koji od sada radi s čak 8 jezgri i može pokretati strojno učenje na samom iPhoneu i odraditi i do 5 bilijuna kalkulacija u sekundi. Pokretanje aplikacija bit će brže do 30%, a strojno učenje u stvarnom vremenu će poboljšati prediktivni unos teksta, pametno pretraživanje slika, kao i real-time poboljšavanje fotografija i bolja AR iskustva.

veliki naglasak Apple je kod procesorskih mogućnosti novih iPhonea stavio na proširenu stvarnost, igre, te analizu snimki u stvarnom vremenu – za što je sve zaslužna tehnologija neuronskih mreža na novom SoC-u.

Najveći iPhone, što se tiče prostora za pohranu, nudit će korisnicima čak 512 GB.

Kamere modela XS dobile su manju nadogradnju – veće senzore i poboljšanu bljeskalicu. Najveća prednost novih iPhonea će, ipak, u smislu fotografiranja biti procesorska snaga kojom će se slike uz pomoć neuronskih mreža popravljati na temelju scena na njima. Nova funkcija Smart HDR nudi snimanje većeg broja fotografija koje se potom stapaju u jednu HDR sliku, bez obzira na objekt fotografije i njegovo kretanje.

Zanimljivo, sasvim nova funkcija kamere je i naknadno podešavanje dubinske oštrine na fotografijama – umjesto optičke tehnologije za ovakvo "računalno fotografiranje" zaslužan je napredni novi SoC.

Apple obećava kako će iPhone XS nuditi oko 30 minuta više korištenja na jednom punjenju baterije, a XS Max čak i do sat i pol. Novi modeli nudit će i dual SIM mogućnost – s jednom fizičkom i jednom elektroničkom eSIM karticom (u Kini će biti dostupan model s 2 fizičke SIM kartice).

iPhone XR

iPhone XR trebao bi biti jeftini LCD model ali s "Liquid Retina" zaslonom od ruba do ruba i dijagonalom od 6,1 inča. Poput ranijeg 5C "jeftinog" modela i ovaj će dolaziti u više boja pa će korisnici moći birati hoće li uzeti bijeli, crni, plavi, koraljni, žuti ili crveni Product(RED) model.

Ovaj model imat će isti Face ID kao i XS modeli, ali zaslon mu neće imati 3D Touch. Potonji je zamijenjen tzv. Haptic Touch tehnologijom. Ispod "haube" XR je gotovo identičan XS modelima, opremljen je istim A12 Bionic procesorom, ali ima tek jednostruku kameru (doduše, s gotovo jednakim mogućnostima kao kod XS-a).

Što se tiče baterije, XR će nuditi sat i pol više autonomije nego iPhone 8 Plus.

Kopirati
Drag cursor here to close