Što se iza brda valja?

Apple potajno razvija novu komunikacijsku mrežu?

Plan je da projekt bude gotov i spreman za lansiranje za pet godina, ali isto tako postoji šansa i da Apple jednostavno odustane od njega, ako zaključi da postoji bolji način.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 12. 2019. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je često bio opisivan kao kompanija koja pomiče granice i stvara nove trendove (dovoljno je samo prisjetiti se iPhonea). No ideja na kojoj sad rade zaista je svemirska.

Naime, prema izvještaju koji je objavio Bloomberg, Apple potiho prikuplja različite stručnjake koji bi radili na projektu razvoja mreže komunikacijskih satelita, čime bi Apple (a onda i njegovi korisnici) postao neovisan od klasičnih internetskih i mobilnih operatera.

Još 2016. godine šef Applea Tim Cook rekao kako ta tvrtka nema dovoljno iskustva ni znanja da se pozabavi mrežama, no čini se da se to mijenja.

Prema Bloombergu, Apple je angažirao neka od najvećih imena u zrakoplovnoj i komunikacijskoj industriji kako bi radili na ovom posebnom projektu, među kojima su i Michael Trela te John Fenwick, koji su radili na razvoju kompanije Skybox Imaging (za satelitske fotografije) prije no što ju je Google kupio 2014. godine, javlja Zimo.

Plan je da projekt bude gotov i spreman za lansiranje za pet godina, ali isto tako postoji šansa i da Apple jednostavno odustane od njega, ako zaključi da postoji bolji način.

No nije baš jasno planira li Apple, poput Muskova Starlinka, lansirati vlastite satelite ili iskoristiti već postojeću satelitsku infrastrukturu. Ako se zaista odluče na slanje mreže satelita, na nebu bi mogla biti prava gužva. Uz Starlink (koji navodno već radi u testnoj fazi) i Amazonov Project Kuiper, oko Zemlje bi moglo kružiti nekoliko desetaka tisuća satelita, a to se astronomima ne bi nimalo svidjelo.

Već su prigovorili Musku da njegov Starlink ometa proučavanje svemira, a još se nije ni počelo razgovarati o problemu svemirskog smeća kad ti sateliti prestanu raditi.

Kopirati
Drag cursor here to close