'Prestanak sukoba'

Apple pod pritiskom FBI-a odustao od potpune enkripcije sigurnosnih kopija

Umiješao se i američki predsjednik Donald Trump optuživši Apple da odbija otključati mobitele "ubojica, dilera i drugih nasilnih kriminalnih elemenata".
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 01. 2020. u 16:28 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je odustao od planova da vlasnicima iPhonea omogući pohranu šifrirane sigurnosne kopije podataka na aplikaciju iCloud, nakon što je američki savezni istražni ured (FBI) prigovorio da bi time mogle biti otežane njegove istrage, reklo je šest izvora za Reuters.

Prije dvije godine Apple je rekao FBI-u da planira ponuditi korisnicima šifriranu pohranu podataka na iCloudu, rekli su za Reuters jedan zaposlenik FBI-ja i tri bivša te jedan trenutni i jedan bivši zaposlenik Applea.

Prema tom planu, prvenstveno dizajniranom da onemogući hakiranje, Apple ne bi više mogao otključati šifrirane podatke, zbog čega ih ne bi mogao ni predati vlastima, čak i ako bi to naredio sud. Predstavnici FBI-ja u privatnim su razgovorima s Appleom, ubrzo nakon objave plana, izrazili protivljenje.

Dugogodišnji spor FBI-a i tvrtke oko toga ima li primat sigurnost ili želja Applea da osigura korisnicima privatnost aktualizirana je prošlog tjedna, kada je američki državni odvjetnik William Barr javno pozvao Apple da otključa dva iPhonea časnika saudijskih zračnih snaga koji je u prosincu ubio tri američka vojnika u pomorskoj bazi Pensacola na Floridi.

Umiješao se i američki predsjednik Donald Trump optuživši Apple da odbija otključati mobitele "ubojica, dilera i drugih nasilnih kriminalnih elemenata".

Apple je ipak predao vlastima iCloud napadača u Pensacoli te je odbacio tvrdnju da "nije pružio važnu potporu" u istrazi.

Bivši zaposlenik Applea nije u izjavi za Reuters naveo razloge za odustajanje od prvotnog plana niti je potvrdio da je tvrtka to učinila pod pritiskom FBI-ja.

Agenciji Reuters taj je bivši zaposlenik objasnio da tvrtka ne želi riskirati da postane meta javnog napada dužnosnika koje je optužuju da štiti kriminalce.

"Odlučili su da se više neće sukobljavati", rekao je izvor o sudskom sporu iz 2016. kada je FBI zatražio pristup iPhoneu kojim se koristio jedan od osumnjičenih za masovnu pucnjavu u San Bernardinu u Kaliforniji.

Apple se tada požalio sudu na naredbu FBI-ja da dešifrira iPhone, no vlada je u konačnici odustala od procesa jer je pronašla stručnjaka koji je uspio probiti šifru.

Republikanski i demokratski senatori u prosincu su zaprijetili da će usvojiti zakone protiv potpune (end-to-end) enkripcije.

Kopirati
Drag cursor here to close