Smanjenje narudžbi

Apple planira prodati 20% manje novih iPhonea

Japanski Nikkei doznaje od izvora unutar industrije kako je Apple najavio svojim dobavljačima značajno smanjenje narudžbi novih modela.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 06. 2018. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple bi u rujnu, tradicionalno, trebao predstaviti novu liniju svojeg najuspješnijeg proizvoda ikada, iPhonea.

Ove godine na tržište bi trebala stići čak tri nova modela, ali unatoč tome čini se kako očekivanja kompanije od prodaje istih nisu jednako velika kao što su bila lani oko iPhonea 8 i X.

Prošle je godine, naime, Apple naručio proizvodnju 100 milijuna komada novih modela iPhonea, dok će ove godine, doznaje Nikkei, narudžbe biti 20% manje, odnosno planira se oko 80 milijuna komada.

Ove informacije, iako nisu niti izbliza službene, potvrđuju ranija nagađanja o smanjenju potražnje za iPhoneom, ali i činjenicu da je kompanija prošle godine ponešto precijenila potražnju za iPhoneom X, javlja Bug.hr.

Po objavi vijesti o smanjenoj proizvodnji cijene dionica Appleovih dobavljača počele su padati za od 1 do 6 posto, dok je Appleova dionica na vrijednosti izgubila oko 2%.

No, uskoro se Apple na burzi počeo oporavljati pa je dionica nastavila svoj dugoročni trend rasta koji ovu kompaniju, polako ali sigurno, vodi prema tržišnoj valuaciji od jednog bilijuna američkih dolara.

Trenutačno Apple na burzi vrijedi 945 milijardi dolara, što znači da je do bilijuna potrebno da cijena dionice poraste za nešto manje od 6% kako bi se dostigla u povijesti nikad ostvarena valuacija (za kompaniju s dionicama u javnoj ponudi).

Kopirati
Drag cursor here to close