Nevjerojatne brojke

Apple objavio koliko je pomogao okolišu izbacivanjem adaptera iz kutije iPhonea

Prema Appleovom godišnjem izvješću o napretku u zaštiti okoliša odluka o izbacivanju strujnog adaptera iz kutija novih proizvoda pomogla je uštediti oko 861 tisuće tona metala u proizvodnji.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 04. 2021. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomalo kontroverzna odluka Applea da, s dolaskom iPhonea 12 na tržište, prestane sa svim novim iPhoneima i Apple Watchevima isporučivati strujni adapter, prošle je jeseni bila opravdana ekološkim razlozima. Apple je rezonirao da "ionako svi već kod kuće imaju dovoljno adaptera", pa im ovaj jedan neće nedostajati, a njima će to omogućiti da naprave još jedan korak prema održivoj proizvodnji u ugljičnoj neutralnosti.

Najavili su da osim što će se proizvoditi manje punjača, samim time bit će i manje elektroničkog otpada, a dodatnu prednost predstavljat će i tanja kutija novih iPhonea – pa će 70% više komada stati na standardnu transportnu paletu. Sve to, govorili su u Appleu, imat će pozitivan utjecaj na okoliš.

 

Koliki je on točno, možemo vidjeti u detaljnom kompanijskom izvješću o napretku u zaštiti okoliša za 2020. godinu koje je objavljeno ovoga tjedna.

Appleov 2021 Environmental Progress Report, koji se odnosi na fiskalnu 2020. godinu, navodi da je Apple svojim ekološkim aktivnostima smanjio svoj ugljični otisak s 25,1 u 2019. godini na 22,6 milijuna tona CO2 ispuštenih u atmosferu 2020. godine. Pritom su potrošili, na globalnoj razini, i 13,9 milijuna kWh električne energije manje, a sve su to koraci ka potpunoj ugljičnoj neutralnosti zacrtanoj za 2030. godinu.

Povećala se i upotreba recikliranih materijala u proizvodnji, pa je tako novi MacBook načinjen od 40% recikliranih materijala, a 99% svog volframa korištenoga u izradi iPhonea i Apple Watcha također je iz reciklaže. Apple je prošle godine bio zaslužan i za stvaranje 39 tisuća tona manje elektroničkog otpada nego godinu ranije, javlja Bug.

Kad je riječ o odluci da se iz pakiranja svih novih iPhonea i Apple Watcha izbace strujni adapteri, izračunat je i njezin utjecaj. Prema ovom izvješću, očekuje se da će prodavanje proizvoda bez punjača značajno pomoći u uštedi korištenja metala i manjem rudarenju istih. Govori se o uštedi na godišnjoj razini od 861.000 tona manje bakra, aluminija i cinka koji bi se inače koristili u proizvodnji elektroničkih komponenata.ž

Napredak je zabilježen i u području smanjenja energije koju koriste uređaji poput iPhonea, iPada i MacBooka, u njihovoj većoj mogućnosti popravka i zamjene dijelova, te u rastavljanju vraćenih iPhonea i recikliranju sirovih materijala iz njih.

Kopirati
Drag cursor here to close