Sve zbog Facebooka

Apple najavio, pa odgodio višu razinu privatnosti u iOS-u

Nova verzija iOS-a, brojčane oznake 14, bit će puštena u javnost uskoro, no za početak neće uključivati neke postavke privatnosti koje je Apple već ranije bio najavio.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 09. 2020. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom najave iOS-a 14, koji će dolaziti s ovogodišnjim iPhoneima i trebao bi svjetlo dana ugledati u narednim tjednima, Apple je objavio da će u njemu privatnost korisnika biti podignuta na višu razinu.

Primarno su mislili na funkciju koja bi korisnicima dala mogućnost da se isključe iz programa praćenja za svrhe ciljanog oglašavanja. Pojednostavljeno, svaki bi korisnik mogao lako isključiti "trackere" koji prate njegovo ponašanje na Internetu, a time bi dobivao manje personalizirane oglase.

Facebook prigovorio…

Dakako, ova se promjena nije svidjela onima koji sve moguće informacije o korisnicima prikupljaju s namjerom plasiranja što preciznijih ciljanih oglasa – primarno Facebooku, ali i mnogim drugim developerima.

Facebook je tada procijenio da bi im ova promjena u iOS-u otkinula oko 50% prihoda koje ostvaruju kroz svoju oglašivačku mrežu Audience Network za iOS, javlja Bug.

Zaprijetili su čak i da će potpuno prestati razvijati tu uslugu ako Apple ustraje u najavljenim izmjenama, što bi ugrozilo poslovanje brojnih developera i malih kompanija.

…a Apple se predomislio

Od ovog Facebookovog negodovanja prošlo je tek tjedan dana, a Apple je već reagirao. U svojoj objavi pojasnili su kako im je privatnost korisnika na prvom mjestu, te da će, bez obzira na sve, njihov iOS ubuduće korisnicima transparentno pokazivati što koja aplikacija o njima "zna".

Međutim, kako bi se developeri poput Facebooka imali vremena prilagoditi na najavljene promjene, iOS 14 (kao i iPadOS 14 te tvOS 14), nove će funkcije privatnosti dobiti s odgodom.

Tek od početka sljedeće godine, dakle, vlasnici Appleovih uređaja imat će pravo isključiti opciju da ih se prati na svakom virtualnom koraku po webu, te da im se na temelju toga plasiraju detaljno ciljani oglasi – koji su ponekad tako precizni da su ljudi već počeli sumnjati da ih mobiteli "prisluškuju".

Kopirati
Drag cursor here to close