Softver za dijagnostiku

Apple kreće u borbu s neovlaštenim serviserima

Servisiranje Appleovih desktop i prijenosnih računala uskoro bi moglo postati složenije nego ikad – popravak će moći odraditi samo ovlašteni servisi.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 10. 2018. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Appleova računala nikada i nisu bili posebno jednostavna za servisiranje, uskoro će postati još teža, gotovo nemoguća ukoliko niste zaposleni u nekom od ovlaštenih servisa. Naime, internetska stranica MacRumors otkrila je dokument koji je bio namijenjen njihovim autoriziranim pružateljima usluga.

U dokumentu stoji kako će uskoro Apple zabraniti popravak iMaca Pro i MacBooka Pro 2018 neovlaštenim servisima. Razlog tomu je čip T2 koji kako navode u Appleu sadrži dosta sigurnosnih funkcija koje su od ključne važnosti kako za tvrtku tako i za krajnjeg korisnika.

Do sada je Appleova računala mogao popravljati svaki iole vještiji serviser, no ubuduće će to moći činiti samo oni koji su zaposleni u nekom od ovlaštenih servisa jer će im za dovršetak servisa biti potreban poseban softver, piše Bug.hr.

Riječ je o softveru za dijagnostiku (Apple Service Toolkit 2 (AST 2) System Configuration Suite) kojeg će biti potrebno pokrenuti na računalu nakon popravka kako bi softver potvrdio da je servis odrađen u od strane ovlaštene osobe. U slučaju da serviser slučajno ili namjerno propusti ovaj korak sustav neće biti funkcionalan, a popravak će se smatrati nepotpunim.

Ako ste vlasnik MacBooka Pro (2018) u neovlaštenim servisima više nećete moći popravljati zaslone, TouchID, matičnu ploču i gornji dio kućišta koji sadrži tipkovnicu, bateriju, trackpad i zvučnike (ostalo za sada možete). Ako ste nekim slučajem uspjeli nabaviti iMac Pro znajte da morate potražiti ovlašteni servis kada se ukaže potreba za servisiranjem matične ploče ili flash prostora za pohranu, ostale dijelove za sada možete servisirati bilo gdje.

Kako je riječ o softverskoj zaštiti čini se kako je ista tek samo najavljena, ali ne i aktivna. Naime, iFixit je testirao navode iz dokumenta i za sada im je MacBook Pro 2018 i dalje potpuno funkcionalan iako nakon servisa nisu pokrenuli Appleov softver za dijagnostiku, piše Bug.hr.

Za sada su ovim dokumentom i odlukom pogođena samo dva uređaja, no kako se ubuduće na tržištu budu pojavljivali novi modeli sa T2 ili novijim čipovima bit će ih i više.

Kopirati
Drag cursor here to close