Nitko nije znao

Apple je u tajnosti pomogao napraviti poseban, špijunski iPod za američku vladu

O cijelom projektu u Appleu je znalo samo četvero ljudi, a ni danas nema nikakvih zapisa o njemu.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 08. 2020. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Steve Jobs

Filmovi o Jamesu Bondu pokazali su nam kako je moguće gotovo svaki svakodnevni predmet pretvoriti u špijunsku opremu. No tek su rijetki znali da je Apple pomogao američkoj vladi napraviti verziju iPoda koja je skrivala posebnu tajnu.

Bivši zaposlenik Applea David Shayer u poduljem tekstu za Tidbits (newsletteru koji pokriva posljednjih 30 godina u Appleu) otkrio je kako su 2005. godine dva čovjeka iz Bechtela, u ime američkog Ministarstva energetike pristupila Appleu, javlja Zimo.

Trebala su pomoć da naprave iPod koji će izgledati i funkcionirati baš poput pravog, ali će u sebi imati tajne senzore koji bi snimali podatke.

O cijelom projektu u Appleu je znalo samo četvero ljudi. Inženjeri su pomogli u osmišljavanju i izradi posebne verzije softvera za iPod koji bi odgovarao "tajnim" zahtjevima.

Željeli su dodati poseban hardver u iPod i snimati podatke na iPodov disk, ali na način da to nije moguće otkriti. A iPod je i dalje trebao izgledati kao običan iPod, pojasnio je Shayer.

Istaknuo je kako Apple za cijeli projekt nije dobio ni dolara, već su ga odradili kao "uslugu" Ministarstvu energetike.

Iako Shayer nikad nije saznao što su točno ti tajanstveni ljudi radili s posebnim iPodom niti za što su ga koristili, nagađa da su ga možda pretvorili u skriveni Geigerov brojač kako bi mogli potajno mjeriti radijaciju.

Da je priča istinita, potvrdili su još neki bivši Appleovi zaposlenici koji su vidjeli dvojicu tajanstvenih posjetitelja. No Apple službeno nema nikakvih podataka o "specijalnom iPodu".

Kopirati
Drag cursor here to close