Jobsova ideja

Apple je jedno vrijeme planirao minijaturni iPhone nano

U mailu koji je Steve Jobs u listopadu 2010. slao suradnicima spominje se uređaj koji nikada nije ugledao svjetlo dana. Trebao je to biti maleni i jeftiniji iPhone nano, po uzoru na iPod nano.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 08. 2021. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dalje je u tijeku parnica u kojoj Epic Games tuži Apple zbog spornih naknada na App Storeu, a dokazni materijali koji se za potrebe tog suđenja izvlače iz arhive otkrivaju neke zanimljive insajderske priče.

Ovih su dana tako "iskopani" stari mailovi koje je pokojni osnivač Applea Steve Jobs 2010. godine slao kolegama. U jednom od njih, s datumom 24. listopada 2010., razrađivala se strategija Applea, planovi za iPhone 5, povećani iPhone 4 (što je realizirano tek uvođenjem Plus modela uz iPhone 6), ali i jedan uređaj koji nikada nije proizveden.

Jobs ga u mailu naziva iPhone nano i navodi kako je potrebno razraditi plan za njega. Dodaje i da treba osmisliti koji je ciljani trošak proizvodnje tog malenog i vjerojatno jeftinijeg modela, te kako bi s dizajnerom Jonyjem Iveom trebao prodiskutirati modele ili rendere.

U to doba aktualni model je bio iPhone 4 s ekranom dijagonale 3,5".

Isto tako prodavao se minijaturni iPod nano šeste generacije s ekranom dijagonale tek 1,55", pa je Jobs vjerojatno imao viziju kako minijaturizirati i iPhone.

U konačnici mu to nije nikada uspjelo – možda su ga spriječili tržišni trendovi povećanja zaslona, možda prerana smrt – tako da nikada nećemo saznati bi li iPhone nano bio tržišni hit ili promašaj.

Sudeći prema situaciji na tržištu danas, više se čini kao ovo drugo. Naime, Apple je prošle godine predstavio četiri modela iPhonea 12 u tri veličine zaslona.

Podaci o prodaji pokazuju kako je najmanji od njih, iPhone 12 mini s dijagonalom ekrana od 5,4", unatoč tomu što je najjeftiniji ujedno najslabije tražen.

Prodaja niža od očekivane nagnala je Apple da, navodno, izbaci još samo jednu verziju "minija", u seriji iPhone 13, te da vrlo vjerojatno nakon toga odustane od malih zaslona, javlja Bug.

Kopirati
Drag cursor here to close