Raste potražnja

Apple imao rekordan kvartal zahvaljujući potražnji za iPhoneom i AirPodsima

Apple je objavio redovite tromjesečne poslovne rezultate za posljednji kvartal 2019. godine koji su, s 9% povećanim prihodima, nastavili niz financijskih rekorda.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 01. 2020. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je objavio poslovne rezultate za posljednji kvartal 2019. godine, odnosno prvi kcartal fiskalne 2020. prema njihovom računanju.

Ono što je bitno napomenuti je da je riječ o tradicionalno financijski najsnažnijem tromjesečju za Apple, što zbog činjenice da su u tom razdoblju božićni blagdani, što zbog prodaje novih iPhonea koji se svake godine pojave koji tjedan prije početka listopada.

Niti ove godine prihodi nisu razočarali, pa je Apple, s 9% većim prihodima nego lani u istom razdoblju prošle godine ostvario još jedan rekord uprihodivši 91,8 milijardi USD u tri mjeseca. Rekordna je bila i neto dobit, koja je porasla za 11% i iznosi 22,2 milijarde dolara, javlja Bug.

Usluge malo posustale, iPhone uzletio

Ako gledamo strukturu prihoda i dobiti, Apple je u posljednja tri mjeseca prošle godine doživio manji preokret trenda. Lani je, naime, trend bio da prodaja iPhonea pada, a da se rast prihoda generira kroz usluge.

Sada je bilo obratno – usluge su rasle nešto sporije i za oko 300 milijuna dolara "promašile" očekivanja. Međutim, kupci su ponovno, nakon ulaska na tržište iPhonea 11 i 11 Pro, željni njihovih mobitela – porast prodaje mobitela bio je oko 8%, a rastu su se priključile i slušalice AirPods, Apple Watch i ostali dodaci, sa zajednički ostvarenim rastom od čak 44%.

Slušalice idu kao vruće kifle

Potražnja za Apple Watchem 3. generacije i najnovijim slušalicama AirPods Pro tolika je da ih kompanija ne može proizvesti dovoljno, što je uzrokovalo i nestašice u nekim zemljama. Iz tog razloga kompanija trenutačno angažira i nove proizvodne kapacitete, pogotovo za slušalice.

Rast prihoda Applea bio je najveći u Europi (+14%), dok je u Kini iznosio tek oko 3%.

Kad je riječ o aktualnom kvartalu, prvom u 2020., u Appleu projiciraju prihode na razini između 63 i 67 milijardi dolara. Ovako velik raspon ostavili su zbog nesigurnosti oko utjecaja epidemije koronavirusa na poslovanje, jer Apple ima nekoliko dobavljača u njezinom epicentru, kineskom Wuhanu.

Kopirati
Drag cursor here to close