Patent

Apple ima ideju kako iPhoneom zamijeniti osobne dokumente

U nedavno objavljenoj patentnoj prijavi opisan je način pohranjivanja osobnih dokumenata u sigurnu enklavu unutar iPhonea, koji bi potom služio za identifikaciju vlasnika.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 08. 2018. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je u ožujku ove godine predao patentnu prijavu za svoj izum nazvan "uvoz dokumenata u sigurni element", a pod ovim dosadnim nazivom krije se potencijalno korisna tehnologija. Appleovci su, naime, zamislili kako bi iPhone u budućnosti mogao poslužiti umjesto osobnih dokumenata korisnika, pa su u ovom patentu opisali kako bi cijela stvar funkcionirala.

Dokumenti bi u digitalnom obliku bili pohranjeni u sigurnu zasebnu enklavu unutar iPhoneovog hardvera. Ona bi osim prostora za pohranu imala i sklop za ostvarivanje radio veze na maloj udaljenosti (RFID ili NFC), i kada je potrebno mogla bi ključne podatke o identitetu vlasnika iPhonea odaslati prema prijemniku, piše Bug.hr.

Dokazivanje identiteta nekoj službenoj osobi tako bi, umjesto pokazivanja osobne iskaznice ili putovnice, bilo jednostavno poput beskontaktnog plaćanja. Na poseban bi uređaj bilo potrebno tek prisloniti iPhone, na njemu se identificirati otiskom prsta, snimkom lica ili lozinkom, i njegov bi vlasnik bio automatski prepoznat.

S primateljem informacija moglo bi se podijeliti samo onaj dio osobnih informacija koje ovaj ima pravo vidjeti, a u Appleu navode kako bi isti sustav osim u službenoj upotrebi (kada zamjenjuje osobnu iskaznicu ili putovnicu) bilo moguće koristiti i kod autorizacije zaposlenika kod ulaza, izlaza ili kretanja kroz prostore kompanije, ili u nekim drugim situacijama kada je potrebno provjeriti identitet osoba – svakako bi to bilo lakše činiti mobitelom nego na "staromodan" način raznim ID karticama.

Kopirati
Drag cursor here to close