A nisu Balkanci

Apple im poslao telefone, satove i tablete na recikliranje, a oni ih prodali i zaradili milijune

Umjesto da recikliraju starije modele iPhonea, iPada i Apple Watcha, zaposlenici jedne kanadske kompanije za recikliranje su ih - prodavali. Apple ih sada tuži.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 10. 2020. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je u Kanadi sklopio dogovor s kompanijom Geep o recikliranju njihovih uređaja. Kada im korisnici donesu stare uređaje koje je potrebno reciklirati, ekipa iz Applea ih proslijedi u skladište Geepa te je proces recikliranja na njima.

Barem je takav bio dogovor, no u praksi su stvari izgledale prilično drukčije. Naime, prema izvještaju koji je ovaj tjedan procurio u javnost, umjesto recikliranja proizvoda, ekipa iz Geepa ih je - prodala, a profit od prodaje stavila sebi u džep. Naravno, ne treba niti napominjati da o tome nisu obavijestili nikoga u Appleu.

Do problema je došlo kada su u Appleu obaviješteni da su se ponovno počeli koristiti neki uređaji koji su poslani u Geep na recikliranje, što su saznali na temelju serijskog broja tih uređaja. Provedena je istraga te su u Cookovoj kompaniji zaključili kako je broj iPhonea, tableta i satova koji su, umjesto na recikliranju, završili u prodaji, veći od 100 tisuća, javlja Zimo.

U Appleu, naravno, nisu dobro prihvatili taj potez kanadske kompanije te su podigli tužbu protiv njih. Osim što su prekršili ugovor, naveli su kako se stavljanjem starih uređaja u prodaju smanjuje potražnja za novim uređajima (što automatski utječe na Appleove prihode), time se stvaraju potencijalni sigurnosni problemi za korisnike, ali i šteti Appleovom brendu jer su se proizvodi namijenjeni uništavanju pojavili na tržištu.

Prema medijskim izvještajima iz Geepa su potvrdili navode američke tvrtke, no u svoju obranu kažu kako su se na taj potez na svoju ruku odlučila tri zaposlenika, bez znanja ostalih zaposlenika i nadređenih. Problem je, navodi se u tužbi, što su ta tri zaposlenika bili direktori u kompaniji.

Apple traži od kompanije sav profit zarađen prodajom uređaja koje su im poslali na recikliranje, ali i dodatnih više od 23 milijuna dolara. Geep želi da odgovornost - uključujući naravno i plaćanje kazne, preuzmu zaposlenici koji su prodavali uređaje i zaradili na njima.

Kopirati
Drag cursor here to close