Tvrde znanstvenici

Aplikacije za brojanje koraka vas varaju

Kao najmanje pouzdana pokazala se aplikacija Garmin Vivosmart 4, koja je rezultat umanjila za čak 17,3 kilometara.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 04. 2019. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliko istraživanje došlo je do iznenađujućih rezultata. Američko društvo za zaštitu potrošača Which? provelo je istraživanje o točnosti aplikacija za mjerenje fizičke aktivnosti, poznatijih kao mjerači koraka, i došlo da zaključka da mnoge od njih daju potpuno krive podatke.

Kako prenosi BBC, istraživanjem je obuhvaćeno čak 118 takvih aplikacija i to na traci za trčanje, a zadatak je bio dovršiti trkački maraton od 42 kilometra.

Kao najmanje pouzdana pokazala se aplikacija Garmin Vivosmart 4, koja je rezultat umanjila za čak 17,3 kilometara - naime, umjesto unaprijed dogovorena 42 kilometra, istraživač je zapravo otrčao 59,5 kilometara! Garmin je gotovo nevjerojatnu pogrešku pokušao opravdati činjenicom da im aplikacija nije imala GPS.

Odstupanja su se događala i kod Appleovih aplikacija. Od njihovih osam testiranih modela, Apple Watch serija 1 bila je najpreciznija te je griješila za samo jedan posto, dok je serija 3 precijenila istraživača za čak 13 posto. Naime, prema toj seriji trkač je "završio" maraton od 42 km već nakon 36,7 kilometara, javlja Index.hr.

Odstupanja su zabilježena i kod drugih aplikacija, poput Samsung Geara S2, Xiaomi Amazfit Bipa i Huawei Watch 2 Sporta.

"Naši testovi pokazali su da se ne možete pouzdati u brojne modele velikih brendova pa prije kupnje obavezno provjerite jeste li dovoljno istražili na što ćete potrošiti novac", zaključila je Natalie Hitchins iz društva Which?.

Ipak, pojedini stručnjaci su zaključili kako test na pokretnoj traci baš i nije najbolja metoda za istraživanje.

"Test u stvarnome svijetu, na cesti, bio bi puno korisniji za potrošače", izjavio je dr. Dale Esliger, predavač fizičke aktivnosti i zdravlja na Sveučilištu Loughborough.

Kopirati
Drag cursor here to close