Zastupljenost platforme

Android Pie i dalje ispod 0,1%

Google je objavio novi izvještaj o zastupljenosti Android platforme, iako je najnovija inačica Pie već mjesec i pol u opticaju na prvom mjestu ljestvice i dalje vlada – Android Nougat s kraja 2016.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 09. 2018. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je najnovija, deveta po redu inačica Androida (Pie) već nekih mjesec i pol dana u opticaju još uvijek nije dostigla kritičnih 0,1% korisnika, koliko je potrebno da bi ju Google uopće uvrstio na svoj popis.

Dodatni dokaz fragmentiranosti Android platforme je i podatak kako na kraju 2018. godine na prvom mjestu Googleove ljestive i dalje vlada Android Nougat koji je predstavljen prije dvije godine, krajem kolovoza 2016.

Na dan 12. rujna, Android Nougat pogonio je 30,8% Android uređaja, što mobitela, što tableta te ostalih uređaja temeljenih na Androidu, javlja Bug.hr.

Drugo mjesto pripada još starijem Marshmallowu (2015.) koji je tog dana imao dosta visok udio, od čak 22,7%. Na trećem mjestu sa 19,2% nalazi se Lollipop – Android iz 2014. godine.

Tek na četvrtom mjestu nalazi se prošlogodišnja inačica Androida – Android Oreo sa 14,6%. Lošiji od njega su još samo KitKat sa 8,6% (peto mjesto), Jelly Bean sa 3,5% (šesto mjesto) te Ice Cream Sandwitch i Gingerbread (sedmo i osmo mjesto) sa po 0,3%, koji datiraju iz 2011. i 2010. godine.

Iako su do sada mnogi proizvođači mobitela najavili nadogradnju većeg broja postojećih mobitela na Android Pie, dotična se još čeka. Android Pie je do sada jedino službeno stigao na Pixele i Essential Phone.

Androidu Pie u prilog ne ide ni to što će neki mobiteli, poput Razer Phonea 2, što tek trebaju biti predstavljeni inicijalno stići sa starijim Androidom Oreo.

Kopirati
Drag cursor here to close