Zbog sigurnosti

Android će korisnike upozoravati da paze kuda hodaju dok gledaju u mobitel

"Pazite kako hodate s mobitelom u ruci" – mogla bi uskoro glasiti obavijest koju ćete dobiti ako ćete cestom hodati gledajući isključivo u zaslon svojeg Android mobitela.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 04. 2021. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U programskom kodu Googleove mobilne aplikacije Digital Wellbeing, točnije njezinoj beta inačici, odnedavno dostupnoj za preuzimanje, primijećena je nova opcija koju mobiteli do sada nisu imali.

Povrh toga što ova aplikacija prati koliko i kada korisnici spavaju, koliko gledaju u mobitel i slično, uskoro bi mogla početi paziti i da ne nastradaju u prometu.

Nova opcija, nazvana Heads Up, ima cilj upozoriti korisnika da ne gleda isključivo u mobitel dok hoda ulicom, kako se ne bi zaletio u druge ljude ili rasvjetne stupove, ili kako ne bi podletio pod nailazeći automobil.

Kada se uključi, Heads Up će pratiti pokrete korisnika i otkrivati kada on istodobno hoda i koristi mobitel, pa će mu u tim slučajevima poslati upozorenje da se koncentrira na okolinu.

"Koristite ovu opciju s oprezom", kažu autori aplikacije, "Heads Up ne može zamijeniti pažljivo ponašanje". Opcija je i dalje u razvoju, tj. nije dostupna krajnjim korisnicima.

Oni koji su je imali prilike isprobati kažu kako im, dok hodaju, mobitel putem pop-up prozora javlja stvari kao što su "Budi oprezan", "Gledaj naprijed", "Fokusiraj se", "Pazi kuda hodaš" i slične.

Hodanje s mobitelom u ruci i bez obraćanja pozornosti na promet i okolinu sve je veći problem u svijetu, javlja Bug.

Zbog toga su poneki gradovi i države već regulirali pitanje neopreznog hodanja cestom – među njima prvi su s kaznama za neoprezne korisnike mobitela krenuli na Havajima, a potom su slične prijedloge iznosile i vlasti Chicaga.

Litva je krajem 2018. godine donijela zakon koji zabranjuje korištenje mobitela za pješake, dok prelaze cestu i neposredno prije toga, kako bi spriječila pogibije zbog neopreznog hodanja cestom. Kazna za ovakvo ponašanje u Litvi iznosi 40 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close