Neki misle da imaju 5G mobitele

Amerikanci muku muče s prepoznavanjem mobitela

Istraživanje tvrtke Decluttr pokazalo je kako polovica ispitanih Amerikanaca ima problema s prepoznavanjem mobitela na temelju fotografije, dok ih dio misli kako već ima 5G mobitele.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 07. 2019. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka Decluttr koja se bavi otkupom rabljenih gadgeta provela je malo istraživanje među svojim korisnicima. Jedan od ciljeva istraživanja je bio odrediti koliko njihovi korisnici prepoznaju mobitele koje svakodnevno koriste na temelju fotografije.

Istraživanje je pokazalo kako Amerikanci baš i nisu najbolji poznavaoci mobitela. Ispitanici su najviše problema s prepoznavanjem imali kod iPhonea 7 i iPhonea XR. Navedene uređaje uspješno je prepoznalo tek 44% ispitanika. S druge strane, najviše točnih prepoznavanja je imao Galaxy S9+ kojeg je prepoznalo čak 71,32% ispitanika. Ako su u testiranju korištene fotografije koje se i sada nalaze na stranici tvrtke nije odveć teško zaključiti zašto je više korisnika prepoznalo Galaxy S9+ nego iPhone 7 i iPhone XR – na fotografiji Samsungovog uređaja nalazi se (veliki) broj 9, javlja Bug.hr.

Decluttr je ujedno otkrio i kako je 43% ispitanika potrošilo barem 500 USD i više američkih dolara na kupnju novog mobitela tijekom prošle godine. Većina ih smatra da je ulaganje u noviji model bilo financijski opravdano, to misli čak 83% ispitanika. Njih 31% se odlučilo na kupnju novog uređaja jer je stari postao neispravan, a njih 26% je poželjelo imati brži mobitel.

Zadnjih godina mogućnost bežičnog punjenja baterije je postala jedna od vrlo bitnih značajki kod novih mobitela. Barem se takav zaključak može proizvesti čitanjem raznih poruka na raznim forumima, uključujući i na naš Bug forum. No, istraživanje je pokazalo kako 40% ispitanika nije znalo kako već njihovi uređaji imaju tu mogućnost – riječ je o ispitanicima koji su ujedno i vlasnici mobitela Galaxy S7, Galaxy S8 i Galaxy S9. Kad su u pitanju vlasnici iPhonea samo je 14% vlasnika iPhonea XR, XS i X znalo kako njihov uređaj ima podršku za NFC dok je oko 50% ispitanika znalo da im je uređaj otporan na vodu.

Kao najveće iznenađenje istraživanje pokazala se podrška za 5G mreže, odnosno vjerovanje ispitanika kako njihov postojeći uređaj već ima tu mogućnost, bez obzira što takvih mobitela još uvijek nema na tržištu, a kamoli u vrijeme kada su kupovali svoj. Čak 62% ispitanika je dala potvrdan odgovor na pitanje podržava li njihov mobitel 5G mreže. Čini se kako ispitanici imaju najviše povjerenja u T-Mobile, jer je 51% vlasnika Samsungovih uređaja smatra da im mobitel podržava 5G mreže. Kad su u pitanju vlasnici iPhonea, oni u 47% slučajeva vjeruju kako im je navedenu podršku već osigurao AT&T. Da im mobiteli podržavaju 5G mrežu najmanje vjeruju korisnici koji svoje telekomunikacijske usluge dobivaju preko Verizona i Sprinta.

Istraživanje se dotaklo i primarne djelatnosti tvrtke Decluttr – prodaje, odnosno kupovine rabljenih uređaja. Ispostavilo se kako je 60% Amerikanaca svjesno kako mogu uštediti i do 399 USD kupovinom rabljenog uređaja u odnosu na isti takav novi. No, unatoč tome, samo 6% Amerikanaca je nabavilo rabljeni uređaj.

Istraživanje je obuhvatilo 2.000 američkih potrošača, starijih od 18+ godina koji su u trenutku ispitivanja posjedovali vlastiti pametni telefon. Ostale zanimljive podatke možete provjeriti na internetskim stranicama tvrtke Decluttr.

Kopirati
Drag cursor here to close