Na udaru DJI

Nove sankcije: Amerikanci bi mogli zabraniti i kineske dronove!?

Ministarstvo domovinske sigurnosti zabrinuto je oko kineskih dronova koji prikupljaju podatke u SAD-a u šalju ih na "teritorij autoritarne države".
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 05. 2019. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripremaju li Amerikanci nove zabrane za popularne kineske kompanije? Nakon slučaja Huawei koji je šokirao brojne korisnike Huaweija koji je bio na putu za preuzimanjem liderske pozicije na globalnom tržištu pametnih telefona, čini se da bi sljedeći na udaru mogli biti kineski proizvođači bespilotnih letjelica, odnosno pogotovo globalni tržišni lider – DJI.

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti nedavno je izdalo upozorenje oko opasnosti koje predstavljaju bespilotne letjelice proizvedene u Kini te su izrazili zabrinutost oko proizvoda koji prikupljaju podatke u SAD-u i šalju ih na "teritorij autoritarne države koja dopušta svojim obavještajnim službama neograničen pristup tim podacima ili na druge načine iskorištava pristup tim podacima".

Glasnogovornica ministarstva potvrdila je za Reuters da su izdali takvo upozorenje povezano s rizicima korištenja kineskih dronova, kao i o načinima na koji se takvi rizici mogu smanjiti.

Upozorenje se posebno odnosi na organizacije uključene u nacionalnu sigurnost i održavanje kritične infrastrukture jer su oni pod većim rizikom od špijunaže, prenosi Zimo.co.

Iako se u izvještaju ne spominju imena konkretnih kompanija koje predstavljaju prijetnju, na stranici Silicon Angle napominju kako je jasno da se ovim upozorenjem prvenstveno cilja na kompaniju DJI. Korištenje njihovih dronova prije dvije godine zabranila je američka vojska, također zbog straha da bi kineska vlada mogla pristupiti podacima koje prikupljaju te bespilotne letjelice. Kako napominju na ovoj stranici, DJI od korisnika svojih uređaja zahtjeva registraciju dronova kako bi mogli povezati svaku letjelicu sa specifičnim zakonima i pravilima zemlje u kojoj se koriste.

No iz kineske kompanije kažu kako su američka vlada, kao i brojne američke kompanije potvrdile sigurnost njihovih dronova te da za takve "kritične" slučajeve i organizacije kojima je važna sigurnost podataka ionako imaju bespilotne letjelice koje ne dijele podatke s kompanijom putem interneta. Što se "običnih" korisnika tiče, oni imaju potpuno kontrolu nad prikupljanjem, pohranom i prijenosom podataka, komentirali su za američke medije iz DJI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close