Kako će ovo završiti?

Amerikanci bi dodatno oporezivali nasilne videoigre

U američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji predložen je porez od deset posto na nasilne videoigre, a iz udruženje softverskih kompanija za igre poručuju im: Ne može!
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 02. 2019. u 12:56 Bljesak.info
Kopirati

Zastupnik u američkom parlamentu iz Pennsylvanije Chris Quinn smatra kako postoji povezanost između nasilnih videoigara i brojnih pucnjava i ubojstava po američkim školama.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjeruje da se djeca koja igraju ovakve igre ponašaju agresivno kao i virtualni likovi s kojima upravljaju u igrama te smatra da je jedno od potencijalnih rješenja koje bi moglo pomoći uvođenje novog poreza.

Sličan zakon Quinn je predložio i prošle godine, a prema novom prijedlogu spominje uvođenje poreza od deset posto (pored već postojećeg poreza) tako da bi cijena videoigara u ovoj saveznoj državi mogla porasti i na čak 70 dolara. Novac prikupljen od novog poreza usmjerio bi organizacijama koje se brinu za zaštitu djece i sigurnost u školama.

Quinnov zakon napravljen je na temelju sličnog zakona predloženog u Rhode Islandu u kojem se također predlaže uvođenje poreza od 10 posto na nasilne videoigre, a zaradom od poreza financirali bi se programi liječenja mentalnih bolesti, piše Zimo.co.

Takav zakon, naravno, ne sviđa se Entertainment Software Associationu (ESA) te iz ove organizacije poručuju da bi uvođenje poreza označilo kršenje američkog ustava – podsjećaju na jedan raniji sličan slučaj u kojem je vrhovni sud donio odluku kako su videoigre u potpunosti zaštićene ustavom.

Također, napominju kako su do sada brojni znanstvenici, medicinski profesionalci, državne agencije te vrhovno sudsko tijelo u SAD-u na temelju svih dosadašnjih istraživanja zaključili kako videoigre ne uzrokuju nasilje.

Umjesto uvođenja poreza, pozvali su političare iz Pennsylvanije da zajedno rade na podizanju odgovornosti roditelja i primjeni roditeljskih kontrola, kao i sustava označavanja videoigara koji je učinkovit način putem kojeg roditelji mogu kontrolirati igre u kojima uživaju njihova djeca.

Kopirati