Nelson

Američki veleposlanik traži od BiH da ne koristi kinesku 5G tehnologiju

Potvrdio je i kako je ministru Mitroviću prenio interes američkih tvrtki da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i "dovedu američku tehnologiju i znanje u BiH".
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 06. 2020. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson zatražio je od vlasti da ne nabavljaju telekomunikacijsku opremu kineskih proizvođača te da o tome posebice vode računa pri uvođenju 5G mobilne mreže.

Na svom profilu na društvenoj mreži LinkedIn veleposlanik Nelson u srijedu je potvrdio kako je takav zahtjev u ime svoje vlade prenio ministru prometa i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću.

Izrijekom je pritom kao problematične spomenuo kineske proizvođače poput Huaweija i ZTE.

"Treba osigurati da se ne koristi oprema Huaweija ili ZTE-a kao i drugih nepouzdanih proizvođača čime će ih se spriječiti da onemoguće, uskrate ili naruše telekomunikacijske usluge za sve građane, tvrtke, vlade i važnu infrastrukturu", napisao je veleposlanik Nelson.

Potvrdio je i kako je ministru Mitroviću prenio interes američkih tvrtki da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i "dovedu američku tehnologiju i znanje u BiH".

Američki državni tajnik Mike Pompeo ranije je plasirao inicijativu za "čist mrežni promet" koja zapravo ima za cilj spriječiti dominaciju kineskih proizvođača na svjetskom telekomunikacijskom tržištu jer SAD smatraju kako Peking preko njih nastoji učvrstiti svoj strateški utjecaj a dobiva i kapacitete za špijuniranje sadašnjih i potencijalnih političkih i gospodarskih rivala.

BiH za sada nije objavila nikakve konkretne planove za uvođenje 5G mobilne tehnologije. BiH je, podsjeća Hina, dramatično kasnila i u uvođenju 4G tehnologije koja je u BiH u funkciji tek od 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close