Nakon više od desetljeća

Američke nuklearne bombe više ne ovise o floppy disketama

Nakon više desetljeća Ratno zrakoplovstvo SAD-a zamijenilo je 8-inčne disketne pogone modernijim i sigurnijim SSD diskovima.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 10. 2019. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sustav komunikacije unutar Oružanih snaga SAD-a, odnosno unutar njihovog Ratnog zrakoplovstva, a koji je odgovoran među ostalim i za lansiranje nuklearnih projektila, donedavno je radio na 8-inčnim floppy disketama.

Ovaj zastarjeli sustav naslijeđen je još iz 70-ih godina prošlog stoljeća kada ga je Ministarstvo obrane izradilo. Strategic Automated Command and Control System (SACCS) tada je radio na računalima tipa IBM Series/1, 16-bitnom sustavu opremljenom spomenutim 8-inčnim floppy disketnim pogonom i disketama kapaciteta 1 megabajta.

Da stavimo stvari u kontekst, bilo je to vrijeme 8-inčnih "zelenih" monokromatskih monitora rezolucije 25x80 znakova, a IBM-ov "stroj" dičio se sa 16 kilobajta radne memorije (što je bilo nadograđeno na 32 kb 1984. godine). I kao takav, IBM Series/1 na "životu" se održao sve do današnjih dana.

Tek sada iz Ratnog zrakoplovstva SAD-a potvrdili su kako je prastari SACCS prebačen s floppy disketa na "visoko sigurno SSD rješenje za pohranu". Promjena se dogodila protekloga lipnja, ali ne u potpunosti. Računala IBM Series/1 i dalje su aktivna – zadržana su prije svega zbog svoje pouzdanosti i sigurnosti, javlja Bug.

"Njegova starost jamči sigurnost. Ne možete hakirati nešto što nema IP adresu. To je vrlo jedinstven sustav – star je i vrlo dobar", izjavio je potpukovnik Jason Rossi, zapovjednik 595. Eskadrile strateških komunikacija Ratnog zrakoplovstva SAD-a.

Nije točno objavljeno kako su ova prastara računala ukomponirana u modernizirani komunikacijski sustav SACCS, niti kako on sada funkcionira. Poznato je tek da komunikacije, primjerice u slučaju da predsjednik SAD-a autorizira upotrebu nuklearnog naoružanja, više neće ovisiti o pohrani na floppy disketama.

Kopirati
Drag cursor here to close