Potrebna doza kofeina

Američka vojska razvila algoritam koji zna kad morate popiti sljedeću šalicu kave

Grupa znanstvenika provela je istraživanje o tome koliko je kofeina potrebno kako bi tijelo ostalo u budnom stanju.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 08. 2019. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Trebate li ostati budni, vjerojatno ćete posegnuti za većom količinom kave, no što kad biste točno mogli znati kad biste i koliko trebali popiti kave da to ostvarite?

Upravo se na to fokusirala grupa znanstvenika koja je provela studiju o tome koliko je zapravo kofeina potrebno kako bi tijelo ostalo u budnom stanju.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Sleep" opisuje kako su ispitanici bili neispavani ne bi li znanstvenici mogli proučavati kako nedostatak sna utječe na njihovu budnost i učinkovitost te koliko kofein utječe na njih. Rezultat je toga istraživanja internetski alat koji može pomoći u kontroli i smanjenju unosa kofeina u tijelo, ali i pomoći u održavanju budnosti.

Možda još zanimljivije u cijelom slučaju jest to što su znanstvenici koji su radili studiju zapravo zaposleni u američkoj vojsci, javlja Zimo.co.

Tako je i studija ciljala upravo američke vojnike koji se često nalaze u situaciji da moraju funkcionirati bez puno sna. Internetski alat, "2B-Alert Web" predviđa koliko je osoba budna ovisno o tome koliko je spavala, koliko je kave popila i koje je doba dana.

Također, može davati sugestije kad bi trebalo popiti kavu kako bi bili optimalno budni u određeno doba. Čak može pomoći i u smanjenju konzumacije kofeina, a da pri tome osoba ne smanjuje svoju budnost ili učinkovitost.

Iako je alat razvijen za američku vojsku, mogu ga koristiti svi. Dovoljno je samo registrirati se e-adresom i unijeti svoje podatke. Algoritam će odraditi ostatak.

Kopirati
Drag cursor here to close