Moguće je

Američka vojska razvija oružje koje će glas osobe iskoristiti da ju natjera da zašuti

Američka ratna mornarica radi na jednom posve neobičnom nesmrtonosnom oružju, koje funkcionira na bazi ljudskog glasa.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 08. 2021. u 22:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srpnju je američka ratna mornarica prijavila dizajn za uređaj kojeg zovu sustav za akustično pozdravljanje i ometanje ili skraćeno AHAD. Riječ je o uređaju koji snima govor ciljane osobe putem mikrofona dugog dometa, nakon čega pušta dvije verzije te snimke: Jednu simultano, a drugu s malim odmakom.

Cilj korištenja uređaja jest u potpunosti dezorijentirati osobu koju se snima, navodi se u prijavi patenta.

Zbog odgođenog zvučnog povratnog signala, koncentracija ciljane osobe koja govori bit će ometena, te istoj otežati da nastavi dalje govoriti, stoji u opisu patenta koji je pripisan Christopsheru Brownu iz Centra za pomorsko i kopneno ratovanje u Indiani, prenosi Zimo.

Sam uređaj pomalo sliči satelitskoj TV anteni, a čine ga parabolični disk, mikrofon te ultrasonični zvučnik.

Korištenjem usmjerenih mikrofona i zvučnika koji mogu stvoriti usredotočenu zvučnu zraku, sustav će snimiti i ometati samo govor ciljane osobe te će samo ciljani govornik čuti povratni zvučni signal, pojašnjava portal TechLink.

Možda se sve to čini kao stvar iz znanstvene fantastike, ali američka vojska je već koristila zvučnu tehnologiju dugog dometa na brodovima, kontrolnim točkama te drugim vozilima, često kako bi upozorili civile da se približavaju zabranjenom području.

Kopirati
Drag cursor here to close