Od Boeinga

Američka mornarica naručila autonomne podmornice bez posade

Četiri ekstra velike autonomne vojne podmornice Orca postat će dijelom oružanih snaga SAD-a, a proizvest će ih Boeing.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 02. 2019. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko Ministarstvo obrane objavilo je da je tamošnjem proizvođaču zrakoplova, satelita i raketa, Boeingu, povjerilo posao izrade novih podmornica vrijedan 43 milijuna dolara. Ukupno su naručene četiri podmornice tipa Orca Extra Large Unmanned Undersea Vehicles (XLUUV), a kako im i samo ime kaže riječ je o plovilima bez posade.

Orca podmornice zasnovane su na Boeingovom prototipu Echo Voyager kojim je ova kompanija prikazala mogućnosti ove tehnologije. Podmornice su izrađene tako da se lako mogu u budućnosti nadograditi novom opremom i dodacima, piše Bug.hr.

Imaju domet od 6.500 nautičkih milja i mogu autonomno morima i oceanima ploviti mjesecima. Cilindričnog su oblika promjera 2,5 metra i duge 15,5 metara. Na suhome imaju masu od oko 50 tona, najdublje mogu zaroniti do 3,3 kilometra dubine i ploviti brzinom od 8 čvorova (15 km/h).

Plovila će biti opremljena autonomnom inercijskom navigacijom, senzorima dubine, te GPS navigacijom koja, dakako, radi tek kada su na površini. Tovarni prostor Orce bit će modularan pa će se u njega moći smjestiti sve što misija zahtijeva – dakle oprema, teret ili naoružanje mase do osam tona.

Video: Boeing’s Echo Voyager: Welcome to the Family

Kad je riječ o pogonu, baterije će Orci dati domet na električni pogon od oko 250 kilometara, a tada će podmornica morati doći na površinu kako bi uključila dizelski generator i napunila baterije. Dizelskog goriva bit će dovoljno za oko šest mjeseci ovakvog dopunjavanja baterija, piše Bug.hr.

Smatra se da bi glavne zadaće ovih podmornica trebale biti traganje za neprijateljskim podmornicama, lansiranje torpeda i projektila na ciljeve prema potrebi, kao i diskretno patroliranje ili postavljanje i otkrivanje mina. Činjenica da će jedna koštati "samo" nešto više od 10 milijuna dolara čini ih opremom "za jednokratnu upotrebu", pa će ih biti moguće slati na podmorske misije u kojima bi, korištenjem klasičnih podmornica, rizik za živote vojnika bio prevelik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close