Latinska Amerika

Amazonu će pripasti domena .amazon unatoč protivljenju južnoameričkih zemalja

Još 2012. godine američka je kompanija predala zahtjev za registracijom vršne domene .amazon, no tome su se protivile zemlje u amazonskoj regiji Latinske Amerike.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 05. 2019. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća američka internetska trgovina Amazon dobila je ime tako što je njezin osnivač Jeff Bezos tražio neki naziv koji bi bio pri vrhu abecednog popisa imena u raznim adresarima kakvi su se devedesetih mogli naći na Internetu.

Priča kaže da je čitao rječnik i tražio zanimljivu riječ koja počinje sa slovom A. Kada je vidio naziv Amazon, koji je tada označavao samo rijeku Amazonu, odlučio se za njega jer mu je zvučao egzotično, a ostalo je povijest.

Godinama nakon "krštenja" Amazona, 2012., Bezosova je kompanija organizaciji ICANN koja brine o nazivlju na Internetu predala zahtjev za registracijom vršne domene .amazon, javlja Bug.hr.

Da ne bi sve prošlo glatko pobrinule su se vlade zemalja koje su smještene u amazonskoj regiji Južne Amerike. Brazil, Bolivija, Peru, Ekvador, Kolumbija, Venezuela, Gvajana i Surinam uložili su prigovor smatrajući da se naziv "Amazon" treba vezivati uz njihovu regiju a ne uz internetsku trgovinu.

Nitko ne bi trebao imati monopol na Amazonu, amazonske prašume i ostala prirodna bogatstva ove regije, argumentirali su svoje negodovanje iz spomenutih zemalja.

Nakon dugih pregovora Amazon nije uspio postići dogovor s ovim državama i organizacijom Amazon Cooperation Treaty Organization koja brine o prirodnim resursima regije.

Stoga je ICANN ovoga tjedna odlučio nastaviti s procesom dodjele domene .amazon kompaniji Jeffa Bezosa kako je bilo i zatraženo prije sedam godina. Sada je sasvim izgledno da će, nakon mjesec dana javne rasprave o ovom prijedlogu, sporna domena ipak pripasti Amazonu.

Kopirati
Drag cursor here to close