Amazon Scout

Amazon testira dostavu autonomnim robotima

Amazon Scout je novo robotsko vozilo koje je Amazon počeo testirati za dostavu paketa do kućnih vrata.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 01. 2019. u 19:11 Bljesak.info
Kopirati

Kada naručite neku robu s Amazona obično vam je na vrata donesu poštari ili dostavljači raznih kurirskih službi. Amazonova je ideja da jednom u budućnosti dostavu do kućnih vrata obavljaju njihovi autonomni leteći dronovi, no prije taj san postane stvarnost okrenuli su se isto tako autonomnim, ali ipak kopnenim vozilima.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U američkoj saveznoj državi Washington Amazon je sada počeo testirati svojeg robota nazvanog Amazon Scout.

Ovaj potpuno električni roboti veličine je pokretnog hladnjaka, otprilike tako i izgleda, a izrađen je kako bi se mogao samostalno voziti pločnicima i prevoziti pakete do kuća ljudi koji su ih naručili, javlja Bug.hr.

U sklopu ovog pilot projekta Amazon će upogoniti flotu od šest Scouta koje će ispočetka u radu pratiti Amazonovi zaposlenici, kako bi malena autonomna dostavna vozila sigurno i kvalitetno obavljala svoj posao, izbjegavala prepreke i dostavila sve pakete kako treba.

Kako bi dostava ovakvim sustavom funkcionirala Amazon će, očito, morati u svaki kvart poslati kamion s robom te ljude koji će pakete tovariti u Scoute.

Ovi roboti vjerojatno nemaju autonomiju za prelazak velikih udaljenosti, pa će njihov zadatak biti obavljati samo tzv. "last mile" dostavu.

Pritom, za razliku od dronova, oni ne mogu paket ostaviti u dvorištu ili pred vratima, nego (barem prema prikazanome u videu), kupac mora dočekati svojeg Scouta i iz njega sam preuzeti paket.

Amazon je bio škrt na detaljima kad je riječ o ovom testiranju, a moramo napomenuti i kako ovakvi roboti nisu neka novost.

Slične već neko vrijeme proizvodi kompanija KiwiBot i koristi ih za slične poslove. Jedan robot iz njihove flote nedavno je završio u vijestima, podsjećamo, jer se zapalio usred studentskog kampusa.

Kopirati