I to je moguće

Amazon otvara prvu trgovinu u kojoj će se plaćanja izvršavati dlanom

Od ovog tjedna u Amazonovoj trgovini u Bellevueu plaćanje će se moći izvršiti postavljanjem dlana iznad posebnog skenera, bez potrebe za korištenjem gotovine, kartica ili mobilnog plaćanja.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 06. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazon je pionir internetske trgovine koji je milijunima otvorio vrata online šopinga, a posljednjih godina kompanija razvija tehnologije s kojima želi promijeniti i iskustvo kupovine u fizičkim trgovinama.

Tako su već otvorili više trgovina u kojima nema blagajni i u kojima kupci, nakon prijave sa svojim podacima s Amazona, u takvim posebnim trgovinama mogu samo uzeti stvari s polica i izaći, bez klasičnog oblika plaćanja.

Umjesto toga, kamere i senzori prate sve što kupuju te im se nakon izlaska iz trgovine novac za kupljene stvari skine s kartice koja je, naravno, povezana s Amazonovim računom.

Tehnološki div sada želi promijeniti i način na koji se šopingira i u klasičnim trgovinama te su za ovaj tjedan najavili otvaranje prve trgovine u gradu Bellevueu u kojoj će se moći koristiti njihova tehnologija Just Walk Out.

Implementacija te tehnologije korisnicima će, slično kao i u trgovinama bez blagajni, omogućiti brzo iskustvo šopinga i izlazak iz trgovine bez čekanja u redovima, pri čemu se račun može platiti - skeniranjem dlana.

U novoj trgovini može se kupovati i na klasičan način te su na izlazu postavljene blagajne, a prilikom ulaska u trgovinu odmah se odabire način plaćanja - na blagajni ili tehnologijom Just Walk Out.

Sve što kupci stavljaju u košaricu nadgledaju kamere i senzori postavljeni u trgovini - u slučaju da se kupci predomisle i vrate neki predmet na policu, kamere i to detektiraju i uklanjaju ga i iz virtualne košarice.

Nakon što je kupovina gotova, kupci koji su odabrali da neće plaćati na blagajni kreću prema izlazu gdje će imati tri opcije plaćanja - klasičnu putem kartica, zatim skeniranjem QR koda iz Amazonove aplikacije te najbržu i najjednostavniju opciju skeniranja dlana, javlja Zimo.

Potrebno je samo postaviti dlan iznad posebnog skenera (naravno, prije toga potrebno je u Amazonovom sustavu skenirati svoj dlan kako bi ga tehnologija mogla prepoznati te ga povezati s karticom) i bit će izvršeno plaćanje.

Kako su se pohvalili iz Amazona, dosadašnja testiranja pokazala su se “fantastičnim” te su kupci oduševljeni tehnologijom koja im štedi vrijeme, ali i smanjuje kontakt s drugim ljudima, što je mnogima važno u ova pandemična vremena u kojima živimo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close