Tesla

Aktivirana najveća baterija na svijetu

Pristalice ove ideje napominju da elektro-mreža sada dobiva više od 40 posto struje od energije vjetra, ali da joj je potrebna podrška kada se vjetar umiri.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 12. 2017. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka Tesla aktivirala je danas najveću litij-jonsku bateriju u svijetu, kako bi stabilizirala elektro-energetsku mrežu Australije prvog dana ljeta.

Kompanija je ovim ispunila obećanje svog vlasnika Elona Muska da će baterija biti uključena u roku od 100 dana ili će je Australija dobiti besplatno. Musk se na Twitteru kladio da će bateriju izgraditi unutar 100 dana, ili će sam pokriti troškove izgradnje

"Južna Australija je sada svjetski lider u oblasti korištenja obnovljive energije po potrebi", izjavio je premijer ove australijske države Jay Weatherill.

Tesla je pobijedio na tenderu za izgradnju baterije od 129 megavati za Južnu Australiju, koja ima najrazvijeniji segment prikupljanja energije vjetra, ali je u posljednjih 18 mjeseci doživljavala prekide u isporuci električne energije.

Baterijski sustav Powerpack sprema energiju koja nastaje na obližnjoj vjetroelektrani i može strujom opskrbljivati do 30.000 domova, te je tri puta veća od drugog najvećeg sličnog sustava. Iz Tesle su rekli da se nadaju da će projekt postati model za slične projekte drugdje u svijetu. Na projektu su surađivali s francuskom kompanijom Neon.


Pristalice ove ideje napominju da elektro-mreža sada dobiva više od 40 posto struje od energije vjetra, ali da joj je potrebna podrška kada se vjetar umiri.

"Uskladištena energija može reagirati u djeliću sekunde. Ona može riješiti pitanja stabilnosti veoma brzo, bez potrebe da se koriste velike elektrane", rekao je Praveen Kathpal, potpredsjednik kompanije AES Energy.

Musk je u srpnju obišao lokaciju na kojoj se nalazi ogromna baterija, 225 kilometara sjeverno od Adelaidea i rekao da je ovo "samo početak".

 

Kopirati
Drag cursor here to close