Ugroženo više od milijardu korisnika

Ako imate instaliranu ovu aplikaciju, vaši dokumenti su u opasnosti, odmah ju obrišite!

Iz Trend Microa o svemu su obavijestili autora aplikacije i Google, no službenog odgovora, za sad, nema.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 02. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korisnici pametnih uređaja s Androidom, čini se, moraju biti veoma oprezni kad preuzimaju različite aplikacije. Čak i ako se one preuzimaju s legalnih mjesta poput Google Play trgovine.

Posljednja u nizu aplikacija koja bi mogla zadati glavobolje korisnicima koji su ju preuzeli je aplikcija za razmjenu dokumentara SHAREit, a koja je preuzeta više od milijardu puta.

Naime, otkriveno je da sadrži ranjivosti koje su autoru aplikacije prijavljene prije više od tri mjeseca, a koje još uvijek nisu zakrpane.

Ranjivost omogućuje pokretanje zlonamjernog koda na svim pametnim telefonima na kojima je SHAREit instaliran.

To omogućuje pristup pametnom telefonu korisnika, nakon čega je moguće brisati dokumente pohranjene na telefonu, ali i instalirati nove aplikacije bez korisnikova znanja i dopuštenja.

Iz tvrtke koja se bavi računalnom sigurnošću, Trend Micro, upozoravaju i kako bi zbog te ranjivosti aplikacija (a i njeni korisnici) mogla biti na udaru hakera koji bi mogli iskoristiti lak pristup uređaju te bez znanja korisnika brisati, uređivati ili mijenjati osjetljive dokumente koji su eventualno pohranjeni na uređaju.

Iz Trend Microa o svemu su obavijestili i Google, no službenog odgovora, za sad, nema.

Zanimljivo, SHAREit za iOS uređaje nema ovaj problem jer koristi drugi kod, piše Zimo.

Kopirati
Drag cursor here to close