Geolozi imaju dokaz

Afrika se lomi na dva kontinenta

Geolozi su, prema pisanju Quartza, zaključili da se stvara novi kontinent.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 04. 2018. u 19:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlja je planet koji se stalno mijenja, a jedna od tih promjena događa se nama naočigled.

Već neko vrijeme raspuklina u Africi koja se proteže na nekoliko tisuća kilometara bila je misterij, ali geolozi sada imaju dokaz – stvara se novi kontinent!

Velika raspuklina koja se proteže na tri tisuće kilometara nedavno je iznenadila stanovnike jugozapadne Kenije. Raspuklina raste iz dana u dan te je uništila tamošnju brzu cestu Nairobi – Narok. Pucanje tla popraćeno je i seizmičkim aktivnostima.

Geolozi su, prema pisanju Quartza, zaključili da se stvara novi kontinent.

Naime, Zemljina litosfera razlomljena je u nekoliko ploča i one nisu statične. Kreću se varirajućim brzinama. Još se raspravlja o tome koji su to mehanizmi koji ih pokreću, ali poznato je da mogu uzrokovati nova pucanja i formiranje novog procijepa te potencijalno voditi do stvaranja sasvim novih granica ploče.

Raspuklina u Africi proteže se na 3.000 kilometara od Adenskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu, dijeleći afričku ploču na dva nejednaka dijela: Somalsku i Nubijsku ploču, javlja Akta.ba.

Kada je litosfera podložna horizontalnoj ekstenzijskoj sili, razvući će se i postati tanja. U nekom će trenutku puknuti. Ovaj proces popraćen je površinskim manifestacijama duž raspukline i seizmičkom aktivnosti.

Raspukline su prva faza pucanja kontinenta i, ako je ono uspješno, može dovesti do formiranja novog oceanskog bazena. Primjer gdje se ovo već dogodilo je u Južnom Atlantskom oceanu, koje je rezultiralo raspadom Južne Amerike i Afrike prije otprilike 138 milijuna godina.

Kopirati
Drag cursor here to close