Meta je pogođena

Rusija uspješno testirala novi sustav protuzračne obrane S-500 i predstavila novi borbeni avion pete generacije

"Raketni sustav najnovije generacije S-500 na poligonu Kapustin Yar izvršio je testno borbeno gađanje kako bi oborio balistički projektil velike brzine", priopćilo je ministarstvo obrane.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 07. 2021. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u utorak objavila da je uspješno testirala svoj novi sustav protuzračne obrane S-500, prenosi AFP i dodaje da je Moskva posljednjih godina zbog napetosti s NATO savezom razvila nova oružja.

"Raketni sustav najnovije generacije S-500 na poligonu Kapustin Yar izvršio je testno borbeno gađanje kako bi oborio balistički projektil velike brzine", priopćilo je ministarstvo obrane.

"Meta je pogođena", dodaje se u priopćenju ruske vojske koja je prvi puta objavila slike proturaketnog sustava S-500 u akciji.

Kada se završe sva probna testiranja, S-500 će biti raspoređen u Moskovskoj regiji, kao dio vojne jedinice za protuzračnu obranu. Rusija tvrdi da sustavu S-500, maksimalnog dometa od 600 kilometara "nema premca u svijetu". Taj će sustav zamijeniti i dalje vrlo sofisticiran sustav S-400 koji je Rusija prodala nekim zemljama, uključujući i Tursku koja je članica NATO-a. Početkom srpnja je zapovjednik ruskih zračnih snaga Sergej Surovikin kazao da S-500 "može uništiti rakete srednjeg dometa i, ukoliko bude potrebno, interkontinentalne projektile na njihovom posljednjem dijelu putanje, a također i hipersonične projektile".

Rusija je također jučer objavila da je uspješno testirala hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da mu u svijetu nema ravna.

Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru, rubnom moru Arktičkog oceana, te da je letio brzinom sedam puta većom od zvuka i udario u 350 kilometara udaljenu metu na zemlji na obali Barentsova mora.

Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Borbeni avion pete generacije

Rusija je u utorak na MAKS-u, godišnjoj izložbi aviona u Moskvi, predstavila prototip svog novog Sukhoi borbenog aviona pete generacije za koji je najavljeno da će prvi put poletjeti 2023., a prva bi serija trebala biti proizvedena 2026.

"Ratni avion, koji je dobio naziv Šah-mat, vjerojatno će postati rival američkom nevidljivom lovcu F-35", rekao je Oleg Pantelejev, šef analitičke službe agencije Aviaport.

Očekuje se da će novi ruski borbeni avion prvi put poletjeti 2023. godine, a prva serija trebala bi biti proizvedena 2026., rečeno je na predstavljanju, kako prenosi agencija Interfax.

Iz Rosteca, ruskog državnog zrakoplovnog i obrambenog konglomerata, poručili su da će avion biti teško detektirati i da će imati niske operativne troškove.

U kratkom promotivnom videu sudjelovali su piloti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Vijetnama i Argentine, pa se pretpostavlja da Moskva svoj novi avion namjerava predstaviti i na inozemnim tržištima.

Posljednjih je godina Rusija uspješno proizvela prototipove novih sustava naoružanja, no čini se da je imala određene probleme u nastojanju da krene sa serijskom proizvodnjom, kako piše Reuters.

Zemlja, od kada je Vladimir Putin na vlasti, izdvaja golema sredstva za vojno zrakoplovstvo i naoružanje, i u okviru vlastitih oružanih snaga, ali i u nastojanju da poveća prihode od izvoza oružja. Novo rusko oružje velikim se dijelom temelji na sovjetskoj tehnologiji iz doba Hladnog rata.

Rusija već ima borbene avione četvrte generacije Sukhoi Su-27 teške kategorije i Mikoyan MiG-29 lakše kategorije. Kako je naveo Pantelejev, iz skupine aviona teške kategorije, Rusija za sada ima samo jedan takav primjer pete generacije, Su-57, koji nema svoj ekvivalent u lakoj kategoriji.

Borbeni avioni lake kategorije puno su traženiji nego avioni teške kategorije, jeftiniji su i prikladniji za države koje nemaju velike teritorije, rekao je Pantelejev za Reuters.

Rusija je svoj nevidljivi borbeni avion Sukhoi Su-57 predstavila na MAKS-u 2011. godine.

Vlasnik kompanije koja proizvodi zrakoplove Sukhoi, a koja datira još iz sovjetske ere, je United Aircraft Corporation, dio konglomerata Rostec.

Kopirati
Drag cursor here to close