Umjetna inteligencija

Razmatra se privremena zabrana tehnologije za prepoznavanje lica u EU

Nacrt Bijele knjige, čiju bi kompletnu verziju Komisija trebala objaviti do kraja veljače, sadrži regulatorne opcije za umjetnu inteligenciju širom EU
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 01. 2020. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija razmatra uvođenje privremene zabrane tehnologije za prepoznavanje lica za privatne i javne aktere, sudeći prema nacrtu Bijele knjige o umjetnoj inteligenciji u koju je imao uvid Euractiv.com.

Ako tako bude, bit će zaustavljeni tekući projekti i planovi u oblasti umjetne inteligencije u nekim članicama EU, uključujući Njemačku koja želi tehnologiju za prepoznavanje lica na 134 željezničke postaje i 14 aerodroma.

I Francuska planira kreirati legalnu osnovu kojom će dozvoliti da se u sisteme video nadzora ugradi tehnologija za prepoznavanje lica.

Dokument komisije, koji pruža uvid u prijedloge za europski pristup umjetnoj inteligenciji, predviđa da budući regulatorni okvir može 'uključivati vremenski ograničenu zabranu korištenja tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mjestima', prenio je 17. siječnja briselski portal.

U dokumentu se dodaje da 'korištenje tehnologije za prepoznavanje lica od strane privatnih ili javnih aktera u javnom prostoru treba biti zabranjeno na 3-5 godina tijekom kojih bi mogle biti razvijene metodologija za procjenu uticaja te tehnologije i mjere za upravljanje rizikom'.

Nacrt Bijele knjige, čiju bi kompletnu verziju Komisija trebala objaviti do kraja veljače, sadrži regulatorne opcije za umjetnu inteligenciju širom EU, piše Euractiv.

Kopirati
Drag cursor here to close