Različitosti

Obraćamo se ljudima svijeta: Svjetski je dan radija

U godini velikih sportskih natjecanja poput Zimskih Olimpijskih igara (ZOI) i Svjetskoga nogometnog prvenstva (SNP) u Rusiji Svjetski dan radija prigoda je da se pokaže kako ravnopravnost spolova u sportu
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 02. 2018. u 12:46 Bljesak.info
Kopirati

Obilježava se Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom 'Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta', započeo emitiranje 13. veljače 1946. godine.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Ujedinjeni narodi (UN) i Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) ove godine pozivaju radijske postaje na promicanje različitosti, mira i razvoja u prijenosima sportskih natjecanja.

Kako ističu, sport povezuje narode, približava ih vlastitom kulturnom nasljeđu i pomaže u razbijanju predrasuda o spolovima, te potiče inicijative protiv nasilja upućene na solidarnost i snošljivost.

U godini velikih sportskih natjecanja poput Zimskih Olimpijskih igara (ZOI) i Svjetskoga nogometnog prvenstva (SNP) u Rusiji Svjetski dan radija prigoda je da se pokaže kako ravnopravnost spolova u sportu i ravnopravno izvješćivanje o muškim i ženskim sportskim natjecanjima može potaknuti i veću slobodu izražavanja.

Kako se navodi, porazni su i podaci iz statistike UNESCO-a i tvrtke Global Media Monitoring iz 2015. u kojoj stoji da je sportska natjecanja komentiralo samo 12 posto žena, a uspjesi sportašica bili su zastupljeni u samo 7 posto medija. Štoviše, samo je 4 posto medija izvješćivalo o pretežito većinski ženskim sportovima.

Kopirati