Predstavljanje

Novost iz Airbusa: Putnički avion koji polijeće gotovo vertikalno

Trup aviona napravljen je od plastike ojačane karbonskim vlaknima, što je materijal koji se lakše održava, bolje odolijeva koroziji te usporava izgaranje goriva.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 05. 2018. u 00:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem prošlog mjeseca na kongresu Innovation and Leadership in Aerospace (ILA) u Berlinu pokazana je snaga nove generacije putničkih i inih aviona. Najviše pozornosti izazvalo je gotovo vertikalno uzlijetanje Airbusova modela A350-900XWB.

I to ne bi bilo ništa čudno da ovdje nije riječ o putničkom avionu, a ne vojnom lovcu. Štoviše, u avion A350-900XWB stane 325 putnika, a njime se koriste već aviokompanije poput Delta Air Linesa iz Sjedinjenih Američkih Država, Finnaira iz Finske i Qatar Airwaysa iz Katara.

Trup aviona napravljen je od plastike ojačane karbonskim vlaknima, što je materijal koji se lakše održava, bolje odolijeva koroziji te usporava izgaranje goriva, piše dnevnik.hr.

Video: Airbus A350-900 XWB

Gotovo vertikalno uzlijetanje ovog aviona objavljeno je na YouTube profilu Cargospotter te je zabilježio rekordnu gledanost. Video je izazvao i brojne komentare.

I dok su jedni impresionirani snagom Airbusova modela A350-900XWB, te vještinom pilota, drugi su priznali da nije riječ o nekom velikom uspjehu.

"Ja sam umirovljeni avionski inženjer. Uzmite bilo koji prazni avion s dovoljno goriva za polijetanje i slijetanje, i svaka će letjelica moći izvesti ovu vrstu polijetanja", tvrdi komentator s nadimkom DutchBoy 2018.

Kopirati
Drag cursor here to close